fbpx

Wat is westerse natuurgeneeskunde?

HVNA > Geen categorie > Wat is westerse natuurgeneeskunde?

Wat is westerse natuurgeneeskunde?

  • Geplaatst door: Mandy

WAT IS WESTERSE NATUURGENEESKUNDE?

Op de HVNA doceren wij de westerse natuurgeneeskunde. Een oude manier van kijken gekoppeld aan nieuwe wetenschappelijke inzichten. Hippocrates (460 v. Chr.) wordt gezien als de grondlegger van de Westerse natuurgeneeskunde.

 Westerse natuurgeneeskunde
Westerse natuurgeneeskunde wordt ten onrechte gezien als synoniem voor alternatieve geneeswijzen en verwart met Chinese geneeskunde of homeopathie. De natuurgeneeskunde heeft echter een eigen filosofie met een daarbij horende werkwijze. Natuurgeneeskundige kunnen meerdere therapievormen inzetten zoals voeding, kruiden, hydrotherapie, Bach bloesems, lichaamsgerichte behandelingen en leefstijlinterventies. Diagnostische methoden zijn: gezichtsdiagnostiek, houding, tongdiagnostiek, iriscopie, voetdiagnostiek.
Het uitgangspunt in de natuurgeneeskunde is altijd de individuele benadering van de mens als geheel, ‘het holistische principe’ en het activeren van het zelfhelend vermogen in ieder mens. Ook worden de 4 natuurkwaliteiten droog, vocht, warm en koud en de bijbehorende temperamenten gebruikt. Ieder mens, orgaan, plant, dier etc. laten deze kwaliteiten zien. Hoe flexibeler je als mens kunt bewegen binnen deze kwaliteiten hoe gezonder je in het leven staat. Ieder mens heeft een plek binnen de kwaliteiten waar hij zich het meest prettig voelt, waar energie opgeladen wordt en herstel plaatsvindt.

Wat is nu het verschil met homeopathie?
Homeopathie is een geneeswijze ontwikkeld door de Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843). Een homeopaat kijkt ook holistisch naar de mens, maar gebruikt homeopathisch geneesmiddelen. Deze middelen zijn gepotentieerd (verdund) en o.a. gemaakt van een planten, dieren of mineralen.

Traditionele Chinese geneeskunde
Het verschil met TCM, traditionele Chinese geneeskunde, massage Tui-na, acupunctuur en de bewegingsleer Tai Chi. TCM heeft als basis de leer van de vijf elementen. In de westerse natuurgeneeskunde hanteren we vier elementen. Een ander belangrijk kenmerk van de TCM is de polariteit tussen yin en yang. In het traditionele Chinese denken bestaat het universum uit een kringloop van de levensenergie Qi. Qi manifesteert zich in twee tegengestelde energieën: yin en yang. Yang geassocieerd met het lichte, warme, beweeglijke, doelgerichte, mannelijke principe. Yin staat voor het donkere, koude, vasthoudende, ontvankelijke, vrouwelijke principe. Yin en yang kunnen alleen bestaan in relatie tot elkaar. Ze hebben elkaar nodig. Let op dat de westerse gezichtsdiagnostiek en de tongdiagnostiek niet overeenkomt met deze methoden gehanteerd in de TCM.

Ayurveda uit India
Ayurveda is weer afkomstig uit India. Ayurveda maakt deel uit van de ‘veda’, een alomvattende leer die mens, natuur en kosmos als één beschouwt. In deze traditionele geneeswijze wordt gewerkt met drie basisconstituties dosha’s: kapha, vata en pitta. Het in evenwicht brengen van uit balans geraakte dosha’s is een kernpunt van ayurveda.

Auteur: Marlous de Klerk, docent Natuurgeneeskunde en Fytotherapie aan de HVNA-Opleidingen

Bronvermelding:

  • Leerboek Traditionele Europese natuurgeneeskunde van Anne Elling en Tedje van Asseldonk
  • Natuurgeneeskunde, geneeswijzen in Nederland 1 van Corwin Aakster en Fleur Kortekaas
  • Geneeswijzen in Nederland van Paul van Dijk
  • Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur
  • Ayurveda.nl