fbpx

Toelating & collegegeld

HVNA > Praktische info > Toelating en collegegeld

Enthousiast over onze opleidingen? Bekijk wat je nodig hebt om te kunnen starten bij de HVNA. Ook vind je op deze pagina alle informatie over het collegegeld. Wie weet verwelkomen we je binnenkort!

De HVNA is een kleinschalig opleidingsinstituut. We staan garant voor de kwaliteit en de mogelijkheid dat je na afsluiting van de opleiding dit direct kunt toepassen. De hoogte van het collegegeld is conform de bedragen die gebruikelijk zijn voor dit type opleidingen. Ieder jaar wordt de hoogte van het collegegeld opnieuw vastgesteld afhankelijk van het inflatiepercentage van het voorgaande jaar, waardoor aan eerder betaalde bedragen geen rechten kunnen worden ontleend voor de rest van de opleidingsduur.

Toelatingseisen en collegegeldkosten Natuurgeneeskunde

Je kan starten met de opleiding Natuurgeneeskunde met een:
 • havo-diploma met (bij voorkeur) biologie en scheikunde, of:
 • een mbo+ of hbo-opleiding.

Heb je niet één van de genoemde vooropleidingen maar ben je wel sterk gemotiveerd? We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen, studievaardigheden èn motivatie. Meld je aan, dan word je uitgenodigd voor een intakegesprek.

Scheikundekennis opfrissen?

Heb je nog niet zoveel kennis van scheikunde of wil je je kennis opfrissen? Kom dan aan het begin van het eerste collegejaar naar de scheikundedag. Je volgt vier lesblokken waarin de noodzakelijke basiskennis aan bod komt. 

Deze scheikundedag staat gepland op woensdag 28 augustus 2024, van 10.00 tot 17.00 uur. De kosten zijn € 68. Wil je hierbij aanwezig zijn? Dit kun je aangeven in het aanmeldformulier voor je opleiding. 

Collegegeld en overige kosten

Voor elk studiejaar is het instellingscollegegeld € 3099 (30-33 collegedagen op zaterdag, excl. praktijkweekend van 2 dagen).

Een maatwerktraject is mogelijk en zal € 1599 kosten, waarbij in overleg de helft van het aantal vakken gedaan wordt, het jaar erop de andere helft.

Ontdek meer over de inhoud van de opleiding Natuurgeneeskunde.

Let op!

Schrijf je vóór 1 mei 2024 in voor jaar 1 en je ontvangt € 200 vroegboekkorting.

Het is mogelijk om de collegekosten in drie termijnen te voldoen, hier betaal je € 70 extra voor.

Inschrijven is gegarandeerd mogelijk tot 1 juli. Wil je ná deze datum alsnog inschrijven neem dan contact met ons op. In het intakegesprek bespreken we de mogelijkheden, we doen ons best om je toch te kunnen verwelkomen op de opleiding.

Het instellingscollegegeld is voor Natuurgeneeskunde exclusief de bijkomende studiekosten:

 • Eenmalig inschrijfgeld: € 85
 • Studiebegeleidingsgesprekken: € 87
 • Interne stagedagen (igv studie Natuurgeneeskunde) bij eigen stagecentrum HVNA, per dag: € 99
 • Praktijkweekend met studiegenoten: € 275
 • Onbeperkt koffie, (kruiden)thee, soep (gehele collegejaar): € 110
 • Boeken en leermiddelen (eerste jaar): ongeveer € 890
  (deze kosten zijn de volgende collegejaren beduidend lager) 
 • Examengeld (vierde jaar): € 605
 • Financieringskosten in geval van betaling in 3 termijnen: € 70

Toelatingseisen en collegegeldkosten Specialistisch Consulent Natuurlijke Gezondheid

Je kan starten met de 1-jarige opleiding Specialistisch Consulent Natuurlijke Gezondheid met een:
 • hbo-opleiding of:
 • mbo-3/4 opleiding.

Heb je niet één van de genoemde vooropleidingen maar ben je wel sterk gemotiveerd? Meld je dan aan met een uitgebreide motivatie. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen, studievaardigheden èn motivatie. Wie weet nodigen we je dan alsnog uit voor een intakegesprek.

Voor het studiejaar Specialistisch Consulent Natuurlijke Gezondheid is het instellingscollegegeld € 1165 (10 collegedagen op zaterdag).

Ontdek meer over de inhoud van de opleiding Specialistisch Consulent Natuurlijke Gezondheid.

Het instellingscollegegeld is voor Specialistisch Consulent Natuurlijke Gezondheid exclusief de bijkomende studiekosten:

 • Eenmalig inschrijfgeld: € 50
 • Financieringskosten igv betaling in 2 termijnen: € 60
 • Onbeperkt koffie, (kruiden)thee, soep (gehele collegejaar): € 38

Toelatingseisen en collegegeldkosten Auriculotherapie

Deze opleiding is bedoeld voor professionals die als arts of (fysio)therapeut werkzaam zijn in de reguliere of complementaire gezondheidszorg.

Voor de 1-jarige opleiding Auriculotherapie is het instellingscollegegeld €1.642.

De opleiding is met GRATIS:

 • uitgebreide syllabus (klik hier voor de preview van de syllabus);
 • oefenmateriaal;
 • koffie/thee en lunch op alle dagen.

Het is mogelijk om de kosten in twee termijnen te voldoen à € 821. (bijkomende administratiekosten € 60): eenmaal in september en eenmaal in maart. Je ontvangt een factuur per mail. 

(Gedeeltelijke) financieringsmogelijkheden

Voor al onze opleidingen ontvang je helaas geen studiefinanciering. Wél kun je eventueel (gedeeltelijke) financiering ontvangen via:

UWV: financiële bijdrage in de studiekosten

Stichting Centaurium: fonds om opleiding in natuurgeneeswijzen mogelijk te maken voor financieel minder draagkrachtigen. Het betreft een renteloos voorschot voor de helft van het collegegeld. Stuur een mail naar het secretariaat van de HVNA voor meer informatie.

Max Cohen studiefonds: particulier studiefonds met een bijdrage in collegegeldkosten voor hen die een meer passende positie op de arbeidsmarkt willen verkrijgen.

Jo Kolk studiefonds: particulier studiefonds voor herintredende vrouwen (die ook VVAO lid moeten zijn) met een eenmalige bijdrage in collegegeldkosten om de student weer economisch zelfstandig te maken.

Is het mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen?

Ja, je kunt het collegegeld in maximaal drie termijnen (sept, dec mrt) betalen. Hiervoor brengen we eenmalig 65 euro financieringskosten in rekening. Uitzondering: in het geval van gebruik maken van de vroegboekkorting. Dan kan in maximaal 2 termijnen betaald worden, daarvoor brengen we 58 euro financieringskosten in rekening.

Schrijf je direct in voor onze opleidingen