fbpx

Toelating & collegegeld

HVNA > Praktische info > Toelating en collegegeld

Enthousiast over onze opleidingen en Try-out? Bekijk wat je nodig hebt om te kunnen starten bij de HVNA. Ook vind je op deze pagina alle informatie over het collegegeld. Wie weet verwelkomen we je binnenkort!

Toelatingseisen

* Integrale Gezondheidszorg

Je kan starten met de Try-out Integrale Gezondheidszorg of de 2 jarige opleiding met een:
 • hbo-opleiding in de (reguliere of alternatieve) zorg.

Talenkennis

Voor beide opleidingen is goede kennis van het Engels noodzakelijk. Je gebruikt regelmatig Engelstalige literatuur.

* Natuurgeneeskunde

Je kan starten met de opleiding Natuurgeneeskunde met een:
 • havo-diploma met (bij voorkeur) biologie en scheikunde, of:
 • een mbo+ of hbo-opleiding.

Heb je niet één van de genoemde vooropleidingen maar ben je wel sterk gemotiveerd? Meld je dan aan met een uitgebreide motivatie. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen, studievaardigheden èn motivatie. Wie weet nodigen we je dan alsnog uit voor een intakegesprek.

Scheikundekennis opfrissen?

Heb je nog niet zoveel kennis van scheikunde of wil je je kennis opfrissen? Kom dan aan het begin van het eerste collegejaar naar de scheikundedag. Je volgt vier lesblokken waarin de noodzakelijke basiskennis aan bod komt. 

Woensdag 30 augustus 2023, van 10.00 tot 17.30 uur. De kosten zijn 60 euro. Wil je hierbij aanwezig zijn? Dit kun je aangeven in het aanmeldformulier voor je opleiding. 

Talenkennis

Voor deze opleiding is goede kennis van het Engels noodzakelijk. Je gebruikt regelmatig Engelstalige literatuur. Ook basiskennis van het Duits is een pre. 

* Specialistisch Consulent Natuurlijke Gezondheid

Je kan starten met de 1-jarige opleiding Specialistisch Consulent Natuurlijke Gezondheid met een:
 • hbo-opleiding of:
 • mbo-3/4 opleiding.

Heb je niet één van de genoemde vooropleidingen maar ben je wel sterk gemotiveerd? Meld je dan aan met een uitgebreide motivatie. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen, studievaardigheden èn motivatie. Wie weet nodigen we je dan alsnog uit voor een intakegesprek.

Collegegeld  2023 / 2024

De HVNA is een kleinschalig opleidingsinstituut. We staan garant voor de kwaliteit en de mogelijkheid dat je na afsluiting van de opleiding dit direct kunt toepassen. De hoogte van het collegegeld is conform de bedragen die gebruikelijk zijn voor dit type opleidingen. Ieder jaar wordt de hoogte van het collegegeld opnieuw vastgesteld afhankelijk van het inflatiepercentage van het voorgaande jaar, waardoor aan eerder betaalde bedragen geen rechten kunnen worden ontleend voor de rest van de opleidingsduur.

* Integrale Gezondheidszorg  

 • Try-out cursus: Cursus kosten 950 euro (5 collegedagen op vrijdag)
 • Jaar 1: Instellingscollegegeld 1850 euro (10 collegedagen per studiejaar op vrijdag)
 • Jaar 2: Instellingscollegegeld 1850 euro (10 collegedagen per studiejaar op vrijdag)

Ontdek meer over de inhoud van de opleiding Integrale Gezondheidszorg.

Let op!

Schrijf je vóór 1 mei 2023 in voor jaar 1 en je ontvangt 200 euro vroegboekkorting. Het is mogelijk om de collegekosten in twee termijnen te voldoen.

Schrijf je vóór 1 juli 2023 in voor jaar 1 en je hebt 100 euro vroegboekkorting! Het is mogelijk om de collegekosten in twee termijnen te voldoen.

* Natuurgeneeskunde: 

 • Jaar 1-4: Voor elk studiejaar is het instellingscollegegeld 2999 euro (30-33 collegedagen op zaterdag, excl. praktijkweekend van 2 dagen).
 • Een maatwerktraject is mogelijk en zal 1545 euro kosten, waarbij in overleg de helft van het aantal vakken gedaan wordt, het jaar erop de andere helft.

Ontdek meer over de inhoud van de opleiding Natuurgeneeskunde.

Let op!

Schrijf je vóór 1 mei 2023 in voor jaar 1 en je ontvangt 200 euro vroegboekkorting. Het is mogelijk om de collegekosten in twee termijnen te voldoen.

Schrijf je vóór 1 juli 2023 in voor jaar 1 en je hebt 100 euro vroegboekkorting! Het is mogelijk om de collegekosten in twee termijnen te voldoen.

Het instellingscollegegeld is voor Natuurgeneeskunde exclusief de bijkomende studiekosten:

 • Eenmalig inschrijfgeld: 81 euro
 • Studiebegeleidingsgesprekken: 87 euro
 • Interne stagedagen (igv studie Natuurgeneeskunde) bij eigen stagecentrum HVNA, per dag: 99 euro
 • Praktijkweekend met studiegenoten: 255 euro
 • Themadag met studiegenoten: 180 euro
 • Onbeperkt koffie, (kruiden)thee, soep (gehele collegejaar): 103 euro 
 • Boeken en leermiddelen (eerste jaar): ongeveer 850 euro
  (deze kosten zijn de volgende collegejaren beduidend lager) 
 • Examengeld (vierde jaar): 605 euro
 • Financieringskosten igv betaling in 3 termijnen: 65 euro

* Specialistisch Consulent Natuurlijke Gezondheid: 

 • Voor het studiejaar is het instellingscollegegeld 1148 euro (10 collegedagen op zaterdag).

Ontdek meer over de inhoud van de opleiding Specialistisch Consulent Natuurlijke Gezondheid.

Het instellingscollegegeld is voor Specialistisch Consulent Natuurlijke Gezondheid exclusief de bijkomende studiekosten:

 • Eenmalig inschrijfgeld: 50 euro
 • Financieringskosten igv betaling in 2 termijnen: 50 euro
 • Onbeperkt koffie, (kruiden)thee, soep (gehele collegejaar): 35 euro 

(Gedeeltelijke) financieringsmogelijkheden

Voor al onze opleidingen ontvang je helaas geen studiefinanciering. Wél kun je eventueel (gedeeltelijke) financiering ontvangen via:

UWV: financiële bijdrage in de studiekosten

Stichting Centaurium: fonds om opleiding in natuurgeneeswijzen mogelijk te maken voor financieel minder draagkrachtigen. Het betreft een renteloos voorschot voor de helft van het collegegeld. Stuur een mail naar het secretariaat van de HVNA voor meer informatie.

Max Cohen studiefonds: particulier studiefonds met een bijdrage in collegegeldkosten voor hen die een meer passende positie op de arbeidsmarkt willen verkrijgen.

Jo Kolk studiefonds: particulier studiefonds voor herintredende vrouwen (die ook VVAO lid moeten zijn) met een eenmalige bijdrage in collegegeldkosten om de student weer economisch zelfstandig te maken.

Is het mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen?

Ja, je kunt het collegegeld in maximaal drie termijnen (sept, dec mrt) betalen. Hiervoor brengen we eenmalig 65 euro financieringskosten in rekening. Uitzondering: in het geval van gebruik maken van de vroegboekkorting. Dan kan in maximaal 2 termijnen betaald worden, daarvoor brengen we 58 euro financieringskosten in rekening.

Schrijf je direct in voor onze opleidingen