fbpx

Maak kennis met ons team

HVNA > Over de HVNA > Ons team

ONS TEAM

Maak kennis met… de docenten en andere medewerkers van de HVNA! Wat zij allemaal in huis hebben? Een grote drive en veel ervaring. Zo zijn al onze docenten hbo-didactisch bevoegd en komen ze uit de beroepspraktijk. Alle collega’s stellen zich graag aan je voor. 

Carolien Aarnink

Carolien Aarnink

Gastdocent Mindfulness

Bijna 25 jaar heb ik als leerkracht gewerkt in het Basisonderwijs. Zo'n tien jaar geleden heb ik kennis gemaakt met Mindfulness. Dit heeft voor mij veel veranderd in de manier waarop ik in het leven sta. Ik heb geleerd bewuster te leven, rust te vinden in de hectiek van alledag, minder zorgen te maken over de toekomst en meer te genieten van het moment.

Om dit ook met anderen te kunnen delen heb ik de 2-jarige postacademische opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Radboud universiteit in Nijmegen gevolgd. Daarnaast heb ik de opleiding tot kinder- en jongerentrainer afgerond aan de Academie voor Mindful Teaching (AMT) en de opleiding voor Mindfulness bij kinderen met AD(H)D en ASS en hun ouders aan de UvA in Amsterdam.

Naast Basistrainingen Mindfulness geef ik ook Vervolgtrainingen waaronder de Compassietraining aan volwassenen. Aan kinderen en jongeren geef ik 'Aandachttraining' op scholen en in kleine groepen of individueel in Arnhem. Daarnaast verzorg ik stressreductie trainingen voor leerkrachten.
www.mindfulnessvelp.nl

Mirjam Blok

Mirjam Blok

Lichaamsgerichte therapieën, natuurgeneeskunde, stagebegeleider, supervisor

Ik heb zelf ook de opleiding natuurgeneeskunde gevolgd aan de HVNA. De binding met de natuur geeft mij veel rust, ontspanning en inzicht. De natuur én dus ook het lichaam hebben een groot zelfgenezend vermogen: dat is waar ik enthousiast van word. Dat breng ik graag over.

Ik werk in mijn eigen praktijk als natuurgeneeskundige. Ook ben ik drie jaar geleden gestart met het begeleiden de HVNA-stagedagen. Hierdoor werd ik nog meer gemotiveerd om natuurgeneeskunde uit te dragen.

Lesgeven en de interactie met studenten geeft mij veel energie. Ik doe het met veel plezier. Verder vind ik het doorgeven en ontwikkelen van ons vak erg belangrijk.

www.natuurgeneeskunde-etten.nl

Lucia-van-de-Bogert

Lucia van de Bogert

Irisdiagnose

Zowel in Utrecht als Bloemendaal heb ik irisdiagnose gegeven aan de academies natuurgeneeskunde. Met veel plezier en enthousiasme doe ik dat nu aan de HVNA. Mijn drive is om irisdiagnose goed te integreren in de natuurgeneeskundige anamnese.

www.luciavdbogert.nl
martine busch

Martine Busch

Gastdocent IG

Ik ben een generalist met praktische inslag en veel ervaring met projectmatig werken. Centraal thema: menselijke zorg. Complementaire zorg en integrative medicine bieden daarvoor een handvat: versterking van de eigen kracht, aandacht en compassie. Voor mij is de uitdaging om dit binnen de kaders van de huidige zorg in te brengen met behoud van authenticiteit.

Bij het Van Praag Instituut ben ik vooral goed in verbinden en versterken. Verbinden van standaardzorg met complementaire interventies (visieontwikkeling, beleid, implementatie). En versterken van professionals (scholing) en patiënten (zelfmanagement).
www.VAN PRAAG INSTITUUT - wie wij zijn
Mark van der Galiën docent_preview

Mark van der Galiën

Docent Voeding, fytotherapie, IG

Als therapeut en docent ligt mijn passie in inzicht geven hoe iemand vitaal en gezond kan worden en blijven. Als iemand zelf weer de regie heeft over de gezondheid, geeft mij dat veel voldoening.

Ik ben zo'n tien jaar werkzaam als hbo-docent voeding en fytotherapie aan diverse opleidingsinstituten. Optimale gezondheid gaat voor mij om balans vinden in activiteit, herstelmomenten, gezonde voeding en leven volgens je natuur. Ik geef met enthousiasme en passie lessen in voeding, fytotherapie en de natuurkwaliteiten.

www.markvandergalien.nl

Anna-Hoekstra

Anna Hoekstra

Gastdocent

Tijdens mijn studie literatuurwetenschappen, geschiedenis en pedagogiek aan de universiteit in Berlijn ontdekte ik mijn passie voor het onderwijs. Sinds mijn studie natuurgeneeskunde is het mijn missie om de natuurgeneeskunde de wereld in te dragen en te laten zien wat natuurlijke geneesmiddelen voor mensen kunnen betekenen.

Ik vind het boeiend om bij ziektebeelden de oorzaken op te sporen, het lichaamseigen zelfgenezend vermogen te versterken en zo de kans te creëren weer in balans te komen. Zelf doe ik dit al tien jaar in mijn eigen praktijk, sinds de afronding van mijn opleiding aan de HVNA. Ook geef ik mijn kennis verder door in trainingen en workshops.

Als docente kan ik mijn passies voor het werken met de kracht van de natuur en het onderwijs met elkaar verbinden. Ik wil de kracht van de natuurlijke geneesmiddelen laten zien, ervaren en de stof helder en inzichtelijk overbrengen. Met als doel: een praktische toepassing.

www.puurgenezen.nl

heidi

Heidi Hugen-Beckers

Gastdocent Anatomie

Mijn naam is Heidi Hugen-Beckers. Onderstaande opleidingen heb ik afgerond:
juni 2000: basisarts aan de VUB (Vrije Universiteit van Brussel)
juni 2002: acupuncturist bij de NAAV (Nederlandse Artsen Acupuncturisten Vereniging)
dec 2007: huisarts bij het Julius Centrum te Utrecht
juni 2018: dierenacupunctuur bij het OTCG te Antwerpen
januari 2020: NLP paardencoach bij InnerQi
januari 2021: hypnotherapie practitioner bij het HIN
juli 2021: hypnotherapie masterpractitioner bij het HIN.

Vanaf sept 2021 richt ik me volledig op werkzaamheden die de kracht van je eigen lichaam, je eigen zelfhelende vermogen, je slimme onbewuste stimuleren. Met andere woorden kan je bij me terecht voor acupunctuur, hypnotherapie of NLP coachen met het paard als spiegel. Wanneer u vragen hebt wat voor uw klacht het beste hulpmiddel zou zijn, kunnen we een vrijblijvende telefonische afspraak inplannen. Sinds 2007 ben ik ook steeds werkzaam geweest als waarnemend huisarts. Dit ga ik de komende jaren mogelijk nog sporadisch doen, maar niet meer op vaste basis. Hier thuis geniet ik van en ben ik druk met onze paarden en onze andere dieren.
www.priksmurf.nl
Docent Marlous de Klerk

Marlous de Klerk

Fytotherapie, natuurgeneeskunde

Alles draait om harmonie tussen lichaam en geest. Op het moment dat ons lijf even niet meer doet wat het moet doen, is het belangrijk om te kijken of je het zelfgenezend vermogen van je lichaam kunt stimuleren. En dat je kijkt naar wat er voorhanden is in de natuur.

Ik heb een praktijk in Dronten, waar ik werkzaam ben als natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeut. Centraal in de behandeling staat de harmonie herstellen tussen lichaam en geest, bewustwording van wat je lichaam je probeert te vertellen en hoe je je lichaam kunt ondersteunen bij herstel.

Naast mijn praktijk ben ik docent aan een tweetal opleidingen, onder meer bij de HVNA. Lesgeven is een boeiende aanvulling op mijn praktijk. Mijn passies voor de natuurgeneeskunde, voeding en kruiden komen zo mooi samen.

www.marlousdeklerk.nl

Eric Koedam

Eric Koedam

Gastdocent Praktijkvoering

Ik ben Eric Koedam en heb sinds 1984 mijn eigen praktijk in Zwolle als klassiek homeopaat, hypnotherapeut en coach. Opgeleid tot alleen therapeut met in mijn opleiding geloof ik één les over praktijkadministratie, heb ik mij met vallen en opstaan ook het ondernemerschap eigen gemaakt. Ik heb geleerd dat therapeut zijn één ding is maar om een praktijk ook succesvol en winstgevend te maken, ik allerlei kwaliteiten en vaardigheden extra nodig had.

Al meer dan 30 jaar begeleid ik, naast lessen over ondernemen, starters in het opzetten van hun eigen praktijk en hoe je aan klanten kunt komen. Dit begon bij de Academie voor Natuurgeneeskunde in Meppel, later ook een aantal jaar bij de School voor Homeopathie in Amersfoort, bij de Academie voor Klassieke Homeopathie, toen nog in Meppel, en nog later ook nog even bij Hypnos in Bussum. Hierbij heb ik al mijn ervaringen verwerkt in het lesmateriaal om de student of (beginnend) therapeut te ondersteunen om een op vele manieren gezonde praktijk of zaak op te bouwen.
www.erickoedam.nl
Toine-Korthout

Toine Korthout

Anatomie, pathologie, psychopathologie, farmacologie

Toine Korthout behaalde in 1983 het diploma van de Nederlandse Akademie voor Natuurgeneeskunde in Hilversum. In dat jaar startte hij zijn praktijk voor natuurgeneeskunde en startte een jaar later de studie geneeskunde.

Hij behaalde in 1991 het artsendiploma. In 1996 behaalde hij het NAAV-C-diploma van de acupunctuuropleiding voor artsen van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging. In 2012 behaalde hij, samen met collega’s HVNA-docenten het certificaat Pedagogisch-Didactische Bekwaamheid voor docenten in het hbo.

Zijn lessen zijn levendig. Door middel van casuïstiek word je gestimuleerd zelf een casus medisch te doorgronden waarbij er groot belang wordt gehecht aan het signaleren van rode vlaggen.

www.natuurlijkbeter.com

Renee lagerwaard3

Renée Lagerwaard

Docent bachbloesem therapie

Tot in de 19e eeuw was wat wij nu natuurgeneeskunde noemen de enige manier om mensen gezond te houden en te maken. Veel van de, destijds intuïtieve, kennis is verloren gegaan. Gelukkig is er ook nog veel bewaard gebleven en zijn veel remedies van toen inmiddels wetenschappelijk of op zijn minst met gezond verstand te verklaren.
Het doorgeven van deze kennis en de bijbehorende holistische visie vind ik, als docent, natuurgeneeskundige en historicus, fascinerend.
www.equinox-natuurlijk.nl

Ellen Lely

Ellen Lely

Docent Voeding

Vooral het holistische aspect (de mens zien als één geheel) en de natuurlijke, duurzame therapieën die ingezet kunnen worden, waaronder voeding en kruiden, spreken mij aan binnen de natuurgeneeskunde. Geen chemische middelen voorschrijven, maar natuurlijke middelen, en mensen zelf de verantwoordelijkheid geven over hun eigen gezondheid. Iedere persoon is daarbij uniek en zo ook iemands weg naar gezondheid.

In het eerste studiejaar krijgen de studenten van mij de basis aangereikt over voeding. Vervolgens gaat Mark verder met de verdieping en integratie in de natuurgeneeskundige anamnese. Door mijn academische achtergrond gebruik ik in mijn lessen graag wetenschappelijke onderbouwing, mede om als therapeut sterker te staan naar de buitenwereld toe. Daarnaast verlies ik niet de uniciteit van voeding uit het oog; wat immers voedend kan zijn voor de een, kan ongezond zijn voor de ander.

www.ellenlely.nl

Merita van Mook

Merita van Mook

Gastdocent IG

Meer dan 30 jaar ervaring in de wijkverpleging (waarvan bijna 20 jaar als zelfstandige), ervaring met coaching/training in de gezondheidszorg en werken als complementair zorgverlener hebben mij gebracht waar ik nu ben: leefstijlcoach, stoelyogadocent en deskundige Positieve Gezondheid.

Samen met mijn man organiseer ik trainingen Geweldloze of Verbindende Communicatie.
In mijn praktijk Gezondopmaat geef ik complementair leefstijladvies aan mensen van 55 jaar en ouder en complementaire (integratieve) zorg. Ik pas Therapeutic Touch toe en geef integraal advies over voeding, beweging, slaap en ontspanning. Dit advies breng ik in de praktijk door het geven van stoelyoga- en vanaf 2022 powerwalklessen. Daarnaast werk ik vanuit Kenniscentrum Positieve Gezondheid van coöperatie TVN zorgt aan eigen regie, veerkracht en zingeving in de wijk(verpleging).
Ik woon en werk in Nijmegen, ben 56 jaar en houd enorm van koken. Zo ben ik een Ottolenghi kookclub gestart in mijn eigen buurt! Ook ben ik een (beginnend:-) moestuinier en houd ik zowel van gezelligheid als van stilte om me heen…

https://gezond-op-maat.nl/

annemarie semeijn

Annemarie Semeijn

Gastdocent IG

Sinds 2012 ben ik werkzaam als arts. Eerst als basisarts, later als huisarts en nu ook als arts-coach-counselor. Ik richt me op individuele begeleiding, groepstraining en scholing.

Deze overstap heb ik de afgelopen 2 jaar gemaakt vanuit een wens om te werken vanuit een integrale visie, met groepen te kunnen werken en voldoende tijd te hebben per client.
Deze overstap ging niet vanzelf. Maar juist die lastige periode heeft gezorgd voor verzachting, compassie en meer begrip voor mezelf en mijn mede-mens.
In de sessies en mijn lessen ben ik praktisch, verdiepend maar ook medische inhoudelijk. Daarbij maak ik gebruik van reguliere technieken (oplossingsgericht, CGT, voice dialogue, leefstijl) en mind-body technieken (mindfulness, meditatie, imaginatie, energetisch).
Ik verwijs door waar nodig naar zowel regulier als complementair. Daarvoor maak ik gebruik van het wetenschappelijk bewijs wat er is.

Naast mijn eigen praktijk Compazzi, werk ik op de geneeskunde en huisartsenopleiding (VUMC) als huisarts-docent en onderwijsontwikkelaar (SOLK en professionaliteit).
www.compazzi.nl

Dirk-Verhappen

Dirk Verhappen

Lichaamsgerichte therapieën

Ik heb achttien jaar als bewegingsagoog gewerkt binnen diverse gezondheidsinstellingen. Met veel plezier heb ik daar de theorie- en praktijklessen verzorgd.

Tijdens deze periode heb ik mensen begeleid in het ontdekken en aangeven van de eigen grenzen. Én het terugkrijgen of vergroten van vertrouwen in het eigen lijf.

Aan de HVNA volgde ik de vijfjarige opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut. Vanaf 2008 heb ik een praktijk in Eindhoven. Daarnaast geef ik verschillende cursussen over massage en fenomenologie.

www.dirkverhappen.nl

Processed with VSCO with hb1 preset

Muriël Wagenmans

Directrice, docent praktijkopbouw, supervisor

Sinds het studiejaar 2018-19 ben ik gevraagd de doorstart van de HVNA te coördineren en daarna om directrice te zijn. Sinds die tijd zijn we begonnen veel zaken opnieuw tegen het licht te houden en waar nodig te veranderen en aan te passen aan de moderne tijd. Daarmee gaan we er van uit dat we voorbereid zijn op de toekomst, waarin de HVNA weer een belangrijke rol gaat spelen in het opleiden van volwaardige en uitstekende therapeuten.
www.homeo-resonans.nl

Mandy-Paryanto

Mandy Paryanto

Secretariaat

Met veel enthousiasme werk ik voor de HVNA. Ik zorg ervoor dat alles binnen de opleiding Natuurgeneeskunde op rolletjes loopt. Daar zet ik me graag voor in.

Naast mijn functie als secretaresse ben ik twee dagen per week werkzaam als energetisch therapeut.
Patrick van der Deijl

Patrick van der Deijl

Bestuurslid - penningmeester

Vanuit mijn rol als penningmeester, hoop ik deze functie de komende jaren goed uit te kunnen voeren met mijn collega bestuursleden en de HVNA verder te ontwikkelen tot een nog meer solide en gedegen onderwijsinstelling.
Ik woon in Arnhem met mijn 2 dochters. In het grijze verleden afgestudeerd als cartograaf en daarna 23 jaar gewerkt in het bedrijfsleven. Sinds 2018 werk ik als projectleider bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Naast mijn werk ben ik actief in de ouderraad van het Thomas a Kempis College en als vrijwilliger bij de voedselbank. In mijn vrije tijd sport (volleybal en snowboarden) en wandel ik graag en rij graag motor.
Ik wil met mijn medebestuursleden een goed bestuur te kunnen zijn voor de HVNA. Een bestuur moet in mijn ogen toegankelijk en benaderbaar zijn. Een ieder kan mij daarom altijd benaderen met vragen of opmerkingen.

Linda Hendrix

Linda Hendrix - bestuurslid

Bestuurslid - secretaris

Ik ben 46 jaar, woonachtig in Arnhem met mijn man en drie kinderen van 17, 15 en 13 jaar oud. Op dit moment werk ik als klinisch logopedist in Ziekenhuis Rijnstate, ben ik actief lid van diverse werkgroepen en toetsings/beoordelingscommissies (bijvoorbeeld ParkinsonNet, AfasieNet) en geef ik intern en extern scholingen. Vanuit mijn werk en privé vervul ik diverse (bestuurs)functies en ben bijvoorbeeld voorzitter van Slikteam Rijnstate, coördinator van MSZorgNederland Logopedie regio Arnhem, secretaris van de OR van een middelbare school en ben ik aanspreekpersoon voor onder meer linguïstisch complexe casuïstiek, SOLK/psychosomatiek en literatuursearch/epidemiologie binnen de logopedische zorg in Rijnstate.

Naast mijn voorliefde voor taal en mijn binding met de gezondheidszorg, ervaar ik de laatste jaren steeds meer noodzaak tot het verlaten van de oude traditionele westerse visie op gezondheidszorg en het toelaten van een meer holistische kijk waarin onder meer psychosomatische processen en integrative medicine een belangrijke rol spelen.
Ook in mijn privéleven en omgeving ben ik toenemend omgeven door invloeden vanuit de antroposofie, de natuurgeneeskunde en spiritualiteit. In het dagelijks leven probeer ik dat wat voor mij goed voelt en werkt toe te passen. Mijn vrije tijd spendeer ik vooral aan mijn gezin, vrienden en familie, lezen, wandelen, hardlopen en (op eenvoudig niveau) klussen.
Ik kijk ontzettend uit naar de samenwerking met eenieder van jullie binnen de HVNA en hoop op een laagdrempelige en inspirerende informatie-uitwisseling tussen bestuur en werkvloer.