fbpx

Maak kennis met ons team

HVNA > Over de HVNA > Ons team

ONS TEAM

Maak kennis met… de docenten en andere medewerkers van de HVNA! Wat zij allemaal in huis hebben? Een grote drive en veel ervaring. Zo zijn al onze docenten hbo-didactisch bevoegd en komen ze uit de beroepspraktijk. Alle collega’s stellen zich graag aan je voor. 

Foto Jessica Bekker

Jessica Bekker

Docent Anatomie/Fysiologie/Voeding

Na zestien jaar met veel plezier als docent lichamelijke opvoeding en biologie te hebben gewerkt, is mijn interesse in een gezonde levensstijl positief uit de hand gelopen. Dit heeft mij ertoe gebracht om de wereld van de orthomoleculaire therapie en de KPNI te verkennen. In 2017 ben ik gestart met mijn praktijk voor orthomoleculaire KPNI therapie in Venray.

De afkorting KPNI staat voor de klinische psycho- neuroimmunologie, een moderne wetenschap, waarin verschillende disciplines met elkaar verbonden worden. “Connecting the dots. Het zenuwstelsel, het hormoonsysteem, het immuunsysteem, de psyche, alles is met elkaar verbonden. Zo zijn wij ook ‘natuurlijk met de natuur’ verbonden. Natuurlijke stoffen, gezond voedsel en een goede levensstijl werken samen om de gezondheid van ons lichaam te ondersteunen. Ik ben dankbaar dat ik mijn kennis met studenten kan delen en dit in mijn functie kan combineren met mijn passie voor lesgeven. Vol enthousiasme hoop ik waardevolle ideeën te zaaien bij de studenten.
Mirjam Blok

Mirjam Blok

stagebegeleider, supervisor

Ik heb zelf ook de opleiding natuurgeneeskunde gevolgd aan de HVNA. De binding met de natuur geeft mij veel rust, ontspanning en inzicht. De natuur én dus ook het lichaam hebben een groot zelfgenezend vermogen: dat is waar ik enthousiast van word. Dat breng ik graag over.

Ik werk in mijn eigen praktijk als natuurgeneeskundige. Ook ben ik drie jaar geleden gestart met het begeleiden de HVNA-stagedagen. Hierdoor werd ik nog meer gemotiveerd om natuurgeneeskunde uit te dragen.

Lesgeven en de interactie met studenten geeft mij veel energie. Ik doe het met veel plezier. Verder vind ik het doorgeven en ontwikkelen van ons vak erg belangrijk.

www.natuurgeneeskunde-etten.nl

Natasha Eikenhorst

Natasha Eikenhorst

docent Irisdiagnose

Natuur en gezondheid gaan hand in hand. Net zoals lichaam en geest. Alles staat in verbinding met elkaar en juist daar schuilt voor mij de kracht van natuurgeneeskunde in.

Mijn NLP-achtergrond, mijn kennis van natuurgeneeskunde, iriscopie en auriculo therapie vormen de basis in mijn praktijk. Zo help ik mensen inzicht te krijgen in en de regie te nemen over de kracht en uniekheid van hun eigen lichaam.
Naast mijn eigen praktijk geef ik les op de HVNA en mag ik de studenten meenemen in de wondere wereld van de iriscopie.

www.deijkpraktijk.nl

Mark van der Galiën docent_preview

Mark van der Galiën

Docent Voeding, fytotherapie, therapeutische vorming, leefstijl

Als therapeut en docent ligt mijn passie in inzicht geven hoe iemand vitaal en gezond kan worden en blijven. Als iemand zelf weer de regie heeft over de gezondheid, geeft mij dat veel voldoening.

Ik ben zo'n tien jaar werkzaam als hbo-docent voeding en fytotherapie aan diverse opleidingsinstituten. Optimale gezondheid gaat voor mij om balans vinden in activiteit, herstelmomenten, gezonde voeding en leven volgens je natuur. Ik geef met enthousiasme en passie lessen in voeding, fytotherapie en de natuurkwaliteiten.

www.markvandergalien.nl

Lucienne Groniger

Luciënne Gröniger

Docent Irisdiagnose

De natuur heeft mij altijd al gefascineerd. Hoe het eruit ziet en functioneert, en hoeveel we er van kunnen leren. Dankzij uitdagingen op mijn pad aangaande ziekte en gezondheid kwam ik in aanraking met de Natuurgeneeskunde. En leerde ik over de kracht en mogelijkheden in onszelf en om ons heen.

Inmiddels voer ik al weer enige tijd mijn eigen praktijk in Klarenbeek en ben ik als docent Irisdiagnose en Fytotherapie werkzaam geweest.

Hier bij de HvNA mag ik het fantastische vak Irisdiagnose doceren. En leer ik met veel enthousiasme de studenten wat er in de ogen te zien is. En vooral hoe je dit kunt interpreteren en verbinden met andere informatie die wordt verzameld bij de eigenaar van de ogen.
www.praktijk-voor-natuurgeneeskunde-drakenvuur.nl

Anna-Hoekstra

Anna Hoekstra

Gastdocent

Tijdens mijn studie literatuurwetenschappen, geschiedenis en pedagogiek aan de universiteit in Berlijn ontdekte ik mijn passie voor het onderwijs. Sinds mijn studie natuurgeneeskunde is het mijn missie om de natuurgeneeskunde de wereld in te dragen en te laten zien wat natuurlijke geneesmiddelen voor mensen kunnen betekenen.

Ik vind het boeiend om bij ziektebeelden de oorzaken op te sporen, het lichaamseigen zelfgenezend vermogen te versterken en zo de kans te creëren weer in balans te komen. Zelf doe ik dit al tien jaar in mijn eigen praktijk, sinds de afronding van mijn opleiding aan de HVNA. Ook geef ik mijn kennis verder door in trainingen en workshops.

Als docente kan ik mijn passies voor het werken met de kracht van de natuur en het onderwijs met elkaar verbinden. Ik wil de kracht van de natuurlijke geneesmiddelen laten zien, ervaren en de stof helder en inzichtelijk overbrengen. Met als doel: een praktische toepassing.

www.puurgenezen.nl

Erasta-Jongejan

Erasta Jongejan

Directeur - docent Lichaamsgericht werken/irisdiagnose

Sinds augustus 2023 ben ik de directeur van de HVNA-opleidingen. Een mooie uitdaging voor mij persoonlijk en als professional. Omdat ik als docent al verbonden was aan de HVNA en er als student gestudeerd heb, ken ik de HVNA door en door.

Tot 2023 heb ik als projectleider op de HR-afdeling van een grote zorginstelling gewerkt. In deze functie heb ik geleerd dat mijn kracht ligt in dienend en faciliterend leiderschap en anderen meenemen langs de uitgezette piketpaaltjes. Wat docenten en studenten nodig hebben om de HVNA te laten floreren bied ik hun waar nodig en mogelijk. Mijn doel is om de HVNA te laten groeien als opleidingsinstituut en dé opleider voor westerse natuurgeneeskunde te worden. Ik ben blij om met een deskundig team van docenten onze kennis en vaardigheden over te dragen aan studenten en om ze te begeleiden naar hun eigen unieke professionele werkwijze. De onlosmakelijkheid tussen lichaam, geest en ziel en dat deze in balans zijn, is duurzame gezondheid. Met natuurlijke middelen zoals kruiden, massage of voeding de balans te kunnen herstellen blijf ik magisch vinden. Soms zo simpel en met een enorm positief effect.
Ik ben blij om met een deskundig team van docenten onze kennis en vaardigheden over te dragen aan studenten en om ze te begeleiden naar hun eigen unieke werkwijze. Een werkwijze om cliënten wijzer te maken en te leren voelen wat ze nodig hebben om gezond te worden, te zijn en te blijven.

www.erasta.nl

Docent Marlous de Klerk

Marlous de Klerk

Fytotherapie, natuurgeneeskunde

Alles draait om harmonie tussen lichaam en geest. Op het moment dat ons lijf even niet meer doet wat het moet doen, is het belangrijk om te kijken of je het zelfgenezend vermogen van je lichaam kunt stimuleren. En dat je kijkt naar wat er voorhanden is in de natuur.

Ik heb een praktijk in Dronten, waar ik werkzaam ben als natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeut. Centraal in de behandeling staat de harmonie herstellen tussen lichaam en geest, bewustwording van wat je lichaam je probeert te vertellen en hoe je je lichaam kunt ondersteunen bij herstel.

Naast mijn praktijk ben ik docent aan een tweetal opleidingen, onder meer bij de HVNA. Lesgeven is een boeiende aanvulling op mijn praktijk. Mijn passies voor de natuurgeneeskunde, voeding en kruiden komen zo mooi samen.

www.marlousdeklerk.nl

Eric Koedam

Eric Koedam

Praktijkvoorbereiding

Ik ben Eric Koedam en heb sinds 1984 mijn eigen praktijk in Zwolle als klassiek homeopaat, hypnotherapeut en coach. Opgeleid tot alleen therapeut met in mijn opleiding geloof ik één les over praktijkadministratie, heb ik mij met vallen en opstaan ook het ondernemerschap eigen gemaakt. Ik heb geleerd dat therapeut zijn één ding is maar om een praktijk ook succesvol en winstgevend te maken, ik allerlei kwaliteiten en vaardigheden extra nodig had.

Al meer dan 30 jaar begeleid ik, naast lessen over ondernemen, starters in het opzetten van hun eigen praktijk en hoe je aan klanten kunt komen. Dit begon bij de Academie voor Natuurgeneeskunde in Meppel, later ook een aantal jaar bij de School voor Homeopathie in Amersfoort, bij de Academie voor Klassieke Homeopathie, toen nog in Meppel, en nog later ook nog even bij Hypnos in Bussum. Hierbij heb ik al mijn ervaringen verwerkt in het lesmateriaal om de student of (beginnend) therapeut te ondersteunen om een op vele manieren gezonde praktijk of zaak op te bouwen.
www.erickoedam.nl
Toine-Korthout

Toine Korthout

Anatomie, pathologie, psychopathologie, farmacologie

Toine Korthout behaalde in 1983 het diploma van de Nederlandse Akademie voor Natuurgeneeskunde in Hilversum. In dat jaar startte hij zijn praktijk voor natuurgeneeskunde en startte een jaar later de studie geneeskunde.

Hij behaalde in 1991 het artsendiploma. In 1996 behaalde hij het NAAV-C-diploma van de acupunctuuropleiding voor artsen van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging. In 2012 behaalde hij, samen met collega’s HVNA-docenten het certificaat Pedagogisch-Didactische Bekwaamheid voor docenten in het hbo.

Zijn lessen zijn levendig. Door middel van casuïstiek word je gestimuleerd zelf een casus medisch te doorgronden waarbij er groot belang wordt gehecht aan het signaleren van rode vlaggen.

www.natuurlijkbeter.com

Renee lagerwaard3

Renée Lagerwaard

Docent bachbloesem therapie

Tot in de 19e eeuw was wat wij nu natuurgeneeskunde noemen de enige manier om mensen gezond te houden en te maken. Veel van de, destijds intuïtieve, kennis is verloren gegaan. Gelukkig is er ook nog veel bewaard gebleven en zijn veel remedies van toen inmiddels wetenschappelijk of op zijn minst met gezond verstand te verklaren.
Het doorgeven van deze kennis en de bijbehorende holistische visie vind ik, als docent, natuurgeneeskundige en historicus, fascinerend.
www.equinox-natuurlijk.nl

Merita van Mook

Merita van Mook

Gastdocent Mindfulness

Meer dan 30 jaar ervaring in de wijkverpleging (waarvan bijna 20 jaar als zelfstandige), ervaring met coaching/training in de gezondheidszorg en werken als complementair zorgverlener hebben mij gebracht waar ik nu ben: leefstijlcoach, stoelyogadocent en deskundige Positieve Gezondheid.

Samen met mijn man organiseer ik trainingen Geweldloze of Verbindende Communicatie.
In mijn praktijk Gezondopmaat geef ik complementair leefstijladvies aan mensen van 55 jaar en ouder en complementaire (integratieve) zorg. Ik pas Therapeutic Touch toe en geef integraal advies over voeding, beweging, slaap en ontspanning. Dit advies breng ik in de praktijk door het geven van stoelyoga- en vanaf 2022 powerwalklessen. Daarnaast werk ik vanuit Kenniscentrum Positieve Gezondheid van coöperatie TVN zorgt aan eigen regie, veerkracht en zingeving in de wijk(verpleging).
Ik woon en werk in Nijmegen, ben 56 jaar en houd enorm van koken. Zo ben ik een Ottolenghi kookclub gestart in mijn eigen buurt! Ook ben ik een (beginnend:-) moestuinier en houd ik zowel van gezelligheid als van stilte om me heen…

https://gezond-op-maat.nl/

Dirk-Verhappen

Dirk Verhappen

Lichaamsgerichte therapieën

Ik heb achttien jaar als bewegingsagoog gewerkt binnen diverse gezondheidsinstellingen. Met veel plezier heb ik daar de theorie- en praktijklessen verzorgd.

Tijdens deze periode heb ik mensen begeleid in het ontdekken en aangeven van de eigen grenzen. Én het terugkrijgen of vergroten van vertrouwen in het eigen lijf.

Aan de HVNA volgde ik de vijfjarige opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut. Vanaf 2008 heb ik een praktijk in Eindhoven. Daarnaast geef ik verschillende cursussen over massage en fenomenologie.

www.dirkverhappen.nl

Mandy-Paryanto

Mandy Paryanto

Secretariaat

Met veel enthousiasme werk ik voor de HVNA. Ik zorg ervoor dat alles binnen de opleiding Natuurgeneeskunde op rolletjes loopt. Daar zet ik me graag voor in.

Naast mijn functie als secretaresse ben ik twee dagen per week werkzaam als energetisch therapeut.
Patrick van der Deijl

Patrick van der Deijl

Bestuurslid - penningmeester

Vanuit mijn rol als penningmeester, hoop ik deze functie de komende jaren goed uit te kunnen voeren met mijn collega bestuursleden en de HVNA verder te ontwikkelen tot een nog meer solide en gedegen onderwijsinstelling.
Ik woon in Arnhem met mijn 2 dochters. In het grijze verleden afgestudeerd als cartograaf en daarna 23 jaar gewerkt in het bedrijfsleven. Sinds 2018 werk ik als projectleider bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Naast mijn werk ben ik actief in de ouderraad van het Thomas a Kempis College en als vrijwilliger bij de voedselbank. In mijn vrije tijd sport (volleybal en snowboarden) en wandel ik graag en rij graag motor.
Ik wil met mijn medebestuursleden een goed bestuur te kunnen zijn voor de HVNA. Een ieder kan mij benaderen met vragen of opmerkingen via het secretariaat.

Linda Hendrix

Linda Hendrix - bestuurslid

Bestuurslid - secretaris

Ik ben 46 jaar, woonachtig in Arnhem met mijn man en drie kinderen van 17, 15 en 13 jaar oud. Op dit moment werk ik als klinisch logopedist in Ziekenhuis Rijnstate, ben ik actief lid van diverse werkgroepen en toetsings/beoordelingscommissies (bijvoorbeeld ParkinsonNet, AfasieNet) en geef ik intern en extern scholingen. Vanuit mijn werk en privé vervul ik diverse (bestuurs)functies en ben bijvoorbeeld voorzitter van Slikteam Rijnstate, coördinator van MSZorgNederland Logopedie regio Arnhem, secretaris van de OR van een middelbare school en ben ik aanspreekpersoon voor onder meer linguïstisch complexe casuïstiek, SOLK/psychosomatiek en literatuursearch/epidemiologie binnen de logopedische zorg in Rijnstate.

Naast mijn voorliefde voor taal en mijn binding met de gezondheidszorg, ervaar ik de laatste jaren steeds meer noodzaak tot het verlaten van de oude traditionele westerse visie op gezondheidszorg en het toelaten van een meer holistische kijk waarin onder meer psychosomatische processen en integrative medicine een belangrijke rol spelen.
Ook in mijn privéleven en omgeving ben ik toenemend omgeven door invloeden vanuit de antroposofie, de natuurgeneeskunde en spiritualiteit. In het dagelijks leven probeer ik dat wat voor mij goed voelt en werkt toe te passen. Mijn vrije tijd spendeer ik vooral aan mijn gezin, vrienden en familie, lezen, wandelen, hardlopen en (op eenvoudig niveau) klussen.
Ik kijk ontzettend uit naar de samenwerking met eenieder van jullie binnen de HVNA en hoop op een laagdrempelige en inspirerende informatie-uitwisseling tussen bestuur en werkvloer.