fbpx

Auriculotherapie

HVNA > Auriculotherapie

Auriculotherapie aan de hvna

De 1-jarige opleiding auriculotherapie is een behandelmethode met een scala aan indicatiegebieden waarbij voor therapie-specifieke diagnostiek en behandeling het uitwendig oor als ingangsmedium wordt gebruikt. Het is daarmee een microsysteemtherapie, net als bijvoorbeeld hand- en voetreflexzonetherapie, maar dan veel sneller en diepgaander qua werking.

In de opleiding AUR-SI maak je kennis met de wereld van de ooracupunctuur: de historische ontwikkeling en het actuele internationaal verband. Het werkingsmodel wordt uitgelegd aan de hand van embryologische, neuro-anatomische en -fysiologische achtergronden van de auriculotherapie.

Deze opleiding is bedoeld voor professionals die als arts of (fysio)therapeut werkzaam zijn in de reguliere of complementaire gezondheidszorg. Deze therapie wordt intussen door gediplomeerde cursisten makkelijk toegepast. Het is gebleken dat het voor zorgprofessionals in al die sectoren een zeer waardevol en praktisch toepasbaar instrument is in aanvulling op het eigen arsenaal.

Voor de 1-jarige opleiding is het instellingscollegegeld €1.642.

De opleiding is met GRATIS:

 • uitgebreide syllabus (klik hier voor de preview van de syllabus);
 • oefenmateriaal;
 • koffie/thee en lunch op alle dagen.

Het is mogelijk om de kosten in twee termijnen te voldoen à € 821 (bijkomende administratiekosten € 60): eenmaal in september en eenmaal in maart. Je ontvangt een factuur per mail. 

De mogelijkheid tot het stellen van vragen en horen hoe Auriculo-therapie in jouw praktijk toegepast kan worden wordt geboden in een webinar. Deelnemen aan een volgend webinar? Berichtgeving daarover volgt op Facebook. Docent Toine Korthout vertelt graag meer over de praktijk van auriculotherapie.

Mede vanwege de innige relatie tussen het microsysteem van de oorschelp en embryologie zijn verschillende dagen ingedeeld naar embryologische oorsprong van de verschillende orgaansystemen. De opleiding AUR-SI bestaat in totaal uit 10 opleidingsdagen, op onze leslocatie bij VMBO ’t Venster, Thomas a Kempislaan 82, 6822 LS in Arnhem en vindt plaats op de volgende vrijdagen in 2024-2025

 • 13 september
 • 18 oktober
 • 15 november
 • 6 december
 • 3 januari
 • 14 februari
 • 21 maart
 • 11 april
 • 9 mei
 • 13 juni

EMBRYOLOGISCHE, NEURO-ANATOMISCHE EN
NEUROFYSIOLOGISCHE ACHTERGROND

Auriculotherapie heeft tenminste één sterk wetenschappelijk aspect: aan de hand van anamnese en lichamelijk onderzoek kun je beredeneren wat je zult verwachten te vinden bij door jezelf (en door anderen reproduceerbaar) therapie-specifiek onderzoek, welke oorpunten je daarbij verwacht te zullen gaan vinden en dan meestal ook inderdaad gevonden zullen worden en dat na behandeling daarvan vaak de tevoren gevonden objectiveerbare verschijnselen weer zullen zijn verdwenen. Interventies zijn dus vaak voorspelbaar, objectiveerbaar, controleerbaar en reproduceerbaar.

Vraag vrijblijvend een informatievideo aan: 

  PRAKTISCH EN INTERACTIEF

  De opleiding, gegeven door Toine Korthout (arts, acupuncturist en pdb-hbo gecertificeerd docent) is interactief van opzet. Naast de nodige theorie is er ruimte voor veel praktijkoefening: op siliconenoortjes en op oren van medecursisten en oefening en toepassing van het VAS. Aan het einde van de cursus beschik je over een reeks aan verschillende behandelstrategieën.

  Auriculotherapie is niet alleen populair vanwege haar duidelijke embryologische, neuro-anatomische en neurofysiologische benadering, maar ook vanwege haar trefzekere en eenvoudige toepasbaarheid. Auriculo bedient zich vaak van puncties (en wordt dan weer ‘ooracupunctuur’ genoemd). Ze kent ook manuele en andere stimulaties en deze staan in deze cursus centraal.

  Schrijf je direct in voor de opleiding Auriculotherapie