In onze praktijk merken we dat we met onze vaardigheden in myofasciale releasetechnieken het verschil kunnen maken tussen blijven ‘kwakkelen’ en beter gaan functioneren. En dat is lastig uitleggen, zeker ‘op papier’. Vandaar één van vele voorbeelden uit de praktijk.
Mevrouw X kwam via via bij mij (Ria van Rooijen) met chronisch regionaal pijnsyndroom (CRPS) van het linker been, sinds ongeveer een half jaar. De behandelingen bij de pijnpoli hadden geen effect gehad. Ze had veel pijn, het been vertoonde alle symptomen van CRPS en leek er niet meer bij te horen.
Wat nog meer en hoe verder…?
Mevrouw was alleenstaand, kon de zorg voor haar twee kinderen in de basisschoolleeftijd niet meer aan, was moe, sliep slecht en kon haar huishouden nauwelijks meer doen. Laat staan werken en haar opleiding volgen. Er was een beperkt steunnetwerk. Lichamelijk onderzoek: hangende houding in zit, vermoeide en angstige blik in de ogen, hoge en snelle ademhaling. Staand: holle onderrug, gespannen en gevoelige onderrugspieren, onvoldoende core stability, afwezige romprotatie bij wandelen, gespannen nek-schouderspieren. Ze gebruikt een kruk.
Conclusie: CRPS sinds 7 maanden, forse myofasciale disbalans, matig herstelvermogen.
Beleid: uitleg en overleg over de behandelopties. Waarbij aandacht is besteed aan reframing van belemmerende overtuigingen, gezonde basisvoeding met enkele basis aanvullingen middels supplementen. Om alvast herstelvermogen wat te bevorderen. Tevens gaf ik informatie over goed doseren van belastingen en het organiseren van een steunnetwerk o.b.v. het belangrijkste eerste termijndoel: rust en aandacht voor de kinderen.
Vervolg: Na uitleg over fascia en een instructie voor ontspannen van m.iliopsoas (komt aan de orde bij de nascholingsdag myofasciale releasetechnieken – introductie) heb ik mw. behandeld. De behandeling met myofasciale releasetechnieken gaf als eerste resultaat: weer kunnen staan op twee benen, rustiger gevoel in het lijf, normale ademhalingsmotoriek, rechter op in de staande houding. Het linker been hoorde er weer meer bij en de CRPS symptomen waren fors afgenomen.
Voor het optimaliseren van inzicht in het regelende endocannabinoïde systeem en aansturing van neurotransmitters werd nog een vragenlijst afgenomen en zijn geïndividualiseerde leefstijladviezen gegeven. Per consult (met tussentijden van steeds meer weken) met begeleiding, coaching, uitleg over doseren van belastingen en steeds myofasciale behandelingen ging het beter en kon het traject na enkele maanden worden afgesloten. Mevrouw kon zelf verder.
Met de myofasciale releasetechnieken was er per behandeltechniek (ingezet o.b.v. wat er op dat moment nodig was) verbetering voelbaar voor mevrouw en zichtbaar voor mij.
En het mooie is …… deze technieken zijn aan te leren, zodat ook (natuurgeneeskundig) therapeuten ‘hands-on’ patiënten nog beter kunnen behandelen. En dat kan ook in zittende of staande houding en met makkelijke kleding aan.
Introductie bij HVNA op 2 juli door Ria van Rooijen, sportarts, AVIG-arts natuur- en leefstijlgeneeskunde, fysiotherapeut niet praktiserend. Op 26 november eenzelfde introductiedag door Marco Wiegers, fysiotherapeut en Bowen behandelaar. Na het volgen van de introductiedag is het mogelijk om de tweedaagse Hoofd-Halsgebied te volgen op 21 en 22 januari 2023.
Ria van Rooijen, mei 2022