fbpx

Praktijkvoorbeelden in het virus tijdperk

  • Geplaatst door: Muriel

Dochter ziek, wat nu?
Mijn dochter van 21 kwam drie weken geleden thuis met voor haar doen flinke koorts en erge keelpijn. Ze is gevoelig voor keelontsteking en heeft ook twee keer longontsteking gehad dus we waren op onze hoede voor wat komen zou, gezien deze tijd met deze griep. Ze had een rode, ontstoken keel en opgezette klieren aan de linkerkant in haar hals en achter haar oor. Ze had hoofdpijn waarbij ze het gevoel had dat haar hoofd uit elkaar knalde. Koude applicaties hielpen daar tegen. Haar hoofd was gloeiend heet en had ze een koud lichaam, ze voelde zich koud. Slikken deed heel erg pijn en ze verdroeg geen koude dranken. Ze wilde het liefst warme thee in kleine slokjes. Verder voelde haar hele lichaam alsof het zwaar gekneusd was.
In overleg met haar homeopaat, mijn collega Annemiek van Oort die ook is afgestudeerd aan de HVNA, is een acuut homeopatisch geneesmiddel voor haar uitgezocht. Wonderlijk genoeg kwam haar constitutiemiddel als beste uit de analyse (repertorisatie en differentiaaldiagnose van de geneesmiddelen).
Dat heeft eigenlijk binnen een dag de koorts, het beurse gevoel en hoofdpijn doen wegnemen en de keelpijn was binnen een paar dagen helemaal over! Wat hebben we toch een geweldig potentieel met ons vak!

Janneke Huisman, Klassiek Homeopaat          Aurorum-homeopathie.nl

Irene

Irene is eigenlijk al sinds 2 maanden aan het kwakkelen met plotse longontsteking, blaasontsteking, weer longontsteking, niet opknappen, weer koorts plotseling. Ze zegt: “Ik blijft maar zwak en lamlendig! Ik heb in 2 maanden tijd nu 3x een antibioticakuur gehad, maar ik knap maar niet op.” Wat blijkt? Op het kinderdagverblijf waar ze werkt is in januari een kindje van 14 maanden oud op vakantie geweest naar China in de omgeving van Wuhan. Het kindje kwam ziek terug, met vage klachten en hoesten, en is ook een aantal dagen op het kinderdagverblijf geweest, net op de dagen dat zij er ook werkte en dit kindje verzorgd heeft. De week daarna kreeg zij voor het eerst plotselinge droge hoest pijnlijk in aanvallen, kortademigheid, en koorts. Vanaf dat moment is ze ziek thuis. Ze heeft recent gehoord dat het kindje nu al 3 weken in het ziekenhuis ligt aan de beademing en begint nu te vermoeden dat het bij het kindje om het Corona virus gaat en bij haar misschien ook en dat maakt haar angstig. Steeds opnieuw komt de benauwdheid en kortademigheid, druk op de borst, gevoel van een dikke keel, pijn tussen schouderbladen, nekpijn, koorts uit het niets opzetten.  Na inname van een individueel gekozen homeopathisch middel belt ze na 3 dagen op. Er is een eczeem uitbraak in haar gezicht ontstaan, met korsten van eczeem ook in haar neus. Een klacht die ze van vroeger kent. Maar de kortademigheid, hoest, druk op borst zijn 80% beter. We wachten af. Na 5 dagen belt ze en heeft ze een terugval in kortademigheid en lamlendigheid en verhoging bij inspanning. Na een herhaling van het homeopathisch middel wordt de kortademigheid, hoest en druk op de borst blijvend beter. Ze vertelt: “En mijn angst gaat niet meer met me op de loop, ik kan de berichtgeving gewoon horen zonder in angst te schieten, ik ben er erg blij mee!”.

Muriël Wagenmans, docent HVNA Klassieke Homeopathie         www.homeo-resonans.nl

Omgaan met angst

Ik merk dat er veel angst is onder mensen, maar de vragen die ik krijg gaan vooral over angst bij kinderen. Daarnaast kunnen kinderen het lastig vinden om niet naar school te kunnen, hun vriendjes niet meer te zien of mee te kunnen spelen, wat hele grote verandering voor ze is. De vele verhalen over ziek zijn en dood gaan ervaren ze als heftig. Meerdere malen heb ik hier de Bach-bloesems ingezet waardoor de kinderen het beter konden plaatsen. Ik kan niet de angst of zorgen wegnemen maar de Bach-bloesems zorgen er voor dat kinderen (maar ook volwassenen) er mee om kunnen gaan. Het zorgt er voor dat de stress minder wordt, waardoor het effect op de weerstand juist gunstig is. Stress heeft immers een verlagend effect op de weerstand.

Mirjam Blok, docent Natuurgeneeskunde HVNA.            www.natuurgeneeskunde-etten.nl

Luuk, 48 jaar, is al een tijdje bij mij in behandeling voor angst-gerelateerde klachten.

2 Weken geleden belt hij op. Hij klinkt angstig en verward. Hij heeft een enorme kriebelhoest en kan moeilijk spreken door de hoest, ik kan hem horen reutelen. De hoest houdt hem uit zijn slaap. Verder is hij erg benauwd en heeft moeite met ademhalen. Hij hoest groengeel slijm op. Hij vertelt: “Als ik op mijn buik lig, is de hoest minder erg. Maar ik maak me ook zorgen dat ik het Corona virus heb! En als ik ’s nachts wakker lig, wordt die angst steeds erger.” De laatste dagen heeft hij in de middag flinke koorts, koude rillingen en transpireert dan. Ik adviseer hem zijn homeopathisch constitutiemiddel te herhalen. De volgende dag belt hij. “Ik ben na de inname in een diepe slaap gevallen, de benauwdheid is iets minder geworden en ik ben niet meer wakker geworden door de hoest”. Hij kan beter praten en voelt zich ook beter. We wachten verder af. Toch belt hij dezelfde middag opnieuw op, hij heeft weer koorts en de paniek slaat weer toe. Ik laat hem het homeopathisch middel opnieuw herhalen. Na 2 dagen laat hij weten: “Het is goed gegaan na de laatste inname, geen koorts meer, ik heb geen gereutel in mijn longen meer, geen benauwdheid meer!” En daarmee is het paniekgevoel ook weg. Hij is nog wel vermoeid. 3 dagen later is hij nog steeds klachtenvrij, alleen nog licht vermoeid. Wat ben ik blij dat ik dit weer voor hem heb kunnen doen!

Yvette Tokic, Klassiek Homeopaat          www.balans-arnhem.nl 

Peter

Mensen vragen me in deze tijden vooral om hulp als ze niet weten wat ze mankeren of als ze plotseling acute klachten hebben die ze graag opgelost zien. Zo kwam 2 weken geleden Peter naar mij toe die al eerder bij me geweest was voor zijn chronische klachten. Nu had hij ineens beginnende keelpijn, overal spierpijn en ’s nachts zweten in nek, armen, oksels, buik, rug en benen. Zijn plotselinge klachten hinderde hem echter behoorlijk want hij had nu wel 3 schoolgaande kinderen thuis. Een herhaling van zijn constitutie geneesmiddel zorgde er voor dat zijn acute klachten binnen twee dagen verdwenen waren en hij weer meer energie, ook voor zijn gezin had. Vaak zijn we geneigd om bij acute klachten naar een acuut voorschrift te zoeken. De kracht van klassiek homeopathie vind ik echter de individuele benadering. Bij de ene patiënt is echt een acuut voorschrift nodig en bij deze patiënt was de herhaling van zijn constitutionele geneesmiddel voldoende.

Victorine Hamers- Klassiek homeopaat      www.hamershomeopathie.nl