fbpx

Toetsing & afstuderen

HVNA > Natuurgeneeskunde aan de HVNA > Toetsing & afstuderen

Toetsing en afstuderen

Wat heb je nodig om elk studiejaar succesvol te halen en uiteindelijk af te studeren als natuurgeneeskundige aan de HVNA? Wij zetten het graag voor je op een rijtje.

Toetsen en werkstukken

Gedurende de hele opleiding toetst de HVNA jouw kennis en ervaring met:

  • tentamens
  • kennistoetsen
  • casuspresentaties (in groepsverband)
  • verslagen van afgenomen anamneses
  • werkstukken

Om over te gaan naar een volgend studiejaar moet je voor elk vak minimaal gemiddeld een 5,5 behalen en heb je meerdere verplichte stageperiodes.

Praktijkweekend

Ook ga je elk studiejaar op praktijkweekend, samen met medestudenten van verschillende collegejaren. Je brengt het geleerde in de praktijk en het is een mooie gelegenheid tot netwerken. Hoe dan ook maak je veel plezier.

Afstuderen

En dan is het aan het eind van je vierde studiejaar bijna zover… afstuderen! Eerst nog eindexamen. Hiervoor:

  • presenteer je jouw portfolio (een continu-opdracht waarin de ontwikkeling van jou als therapeut centraal staat, met reflectieopdrachten en feedbackverslagen).
  • maak je een (reflectie)scriptie.
  • doe je praktijkexamen (je neemt zelfstandig een consult af bij een echte patiënt en werkt het uit).
ELKE STUDIE = 4 JAAR
8 - 12 UREN ZELFSTUDIE PER WEEK
4 X 90 MINUTEN LES PER COLLEGEDAG
JAARLIJKS 2 TENTAMENS PER VAK

Stagelopen: hoe gaat dat in z’n werk?

Natuurgeneeskunde studeren aan de HVNA betekent: veel leren en doen in de praktijk. Tijdens colleges én stages. Zo bereid je je voor op je toekomstige carrière: zelfstandig aan de slag als natuurgeneeskundige in een (eigen) praktijk.

In het eigen stagecentrum en extern meedraaien
Er zijn meerdere verplichte stageperiodes (minimaal 112 contacturen in totaal). Handig: de HVNA heeft een eigen stagecentrum. Hier ontvangen we echte patiënten. Vanaf het eerste studiejaar draai je hier al mee met opdrachten op maat, waardoor je enorm veel ervaring opdoet. 

Daarnaast kun je extern stagelopen bij een natuurgeneeskundige. Niet verplicht, wel ontzettend leerzaam! 

Waarnemen en observeren staan centraal tijdens de eerste stageperiode. Je kijkt mee bij de anamneses die vierdejaarsstudenten afnemen en krijgt hierbij gerichte opdrachten. 

Bij de tweede stageperiode ligt de nadruk op bewustwording. Ook waarnemen en observeren blijven belangrijk. Wat gebeurt er in de wisselwerking therapeut / patiënt en bij jezelf?

De derde stageperiode staat in het teken van de therapeutische relatie. Je vormt je een beeld over jezelf in relatie tot de patiënt, aan de hand van de anamneses.

In de laatste stageperiode verdiep je jouw therapeutisch handelen en praktiseren. Je maakt keuzes in je werkwijze en stijl en begint je eigen praktijk vorm te geven (onder supervisie).