Voor therapeuten, begeleiders en coaches.
Voor therapeuten, begeleiders en coaches.
Op 22 juni 2024 verzorgde Jaap van der Wal, arts, anatoom-embryoloog en fenomenoloog, een studiedag met als thema De hoogtepunten uit het embryonale bestaan. Hij heeft daarin een selectie gemaakt van enkele thema’s die hij behandelt in zijn vierdaagse cursussen Het Embryo in Ons – De Mens als Embryo. Op verzoek komt er een tweede studiedag waarin Jaap van plan is een aantal andere thema’s uit zijn cursus aan te snijden. Deze vervolg-dag zal echter ook openstaan voor leden van de HVNA die niet in de gelegenheid zijn geweest de eerste studiedag te volgen. Net als deze eerste studiedag zal ook deze dag bestaan uit vier delen: in het eerste deel zal dan teruggeblikt op de inhoud van de eerste studiedag.
Het doel van de dag is in principe hetzelfde als bij de eerste studiedag. Doel is de mensen kennis laten maken met een fenomenologische zienswijze op het menselijk lichaam aan de hand van een paar items en hoogtepunten uit het embryonale bestaan. De fenomenologische benadering staat in tegenstelling tot de gebruikelijke natuurwetenschappelijke benadering van het menselijk lichaam open voor de mogelijkheid dat wij wezen zijn van geest en materie, van ziel en lichaam. Met de fenomenologische benadering is het mogelijk aannemelijk te maken dat wij niet een product zijn van ons lichaam maar dat wij wezens zijn van geest/ziel die het lichaam zelf gestalte geven. Met andere woorden wij komen niet uit maar dóór ons lichaam. En ons lichaam is zeker niet het product van cellen, het geheel is nooit het product van het delen. Het embryo laat duidelijk zien dat ons lichaam zich organiseert in cellen. organen en onderdelen en niet andersom. Met andere woorden een fenomenologische embryologie is een holistische embryologie en is waardevol voor mensen die een complementaire kijk op geneeskunde en het menselijk lichaam heb.
Van die benadering zullen een paar voorbeelden worden besproken, vanuit de idee dat de vraag Is de mens een wezen van geest en lichaam? ook wetenschappelijk te beantwoorden is. En dat het moderne reductionistische wetenschappelijk denken heel goed ook wetenschappelijk te completeren is met een holistische visie.
Thema’s en onderwerpen die in de eerste studiedag ter sprake kwamen, zijn:
Wat is conceptie? Waar komen wij vandaan? Komen onze kinderen van ons of door ons?
Wat is geboorte? Wij komen niet uit onze moeder, wij sterven bij de geboorte uit onszelf. Geboorte als landing, aankomen vanuit de geestelijke wereld, begin van ons leven op aarde.
Wat doen wij als embryo? Wij brengen daar ons lichaam tot stand, een proces dat een leven lang niet zal ophouden. “Het lichaam ontwikkelde zich uit ons, niet andersom. Wij schiepen het lichaam. Cel voor cel schiepen wij het”, zegt de filosoof Rumi. Ook hier geldt: wij komen niet uit ons lichaam maar door ons lichaam. Enerzijds zijn wij belichaamde geest/ziel, anderzijds is onze ziel een lichaam scheppend principe.
Heeft een embryo bewustzijn? Het voorgaande heeft alles met bewustzijn te maken. Bewustzijn is overal in het lichaam, niet enkel gereserveerd voor brein.
Mogelijk thema’s voor de tweede studiedag zijn:
De acht dimensies van driegeleding en polariteit in de ontwikkeling van het menselijk lichaam.
De vier fasen van de prenatale ontwikkeling van de mens gerelateerd aan viergeleding van van mineraal, plant, dier en mens oftewel: fysiek lichaam, etherlichaam, astraal lichaam en ik-organisatie.
Het vegetatieve embryo, oftewel de plant in ons versus het bezielde embryo, oftewel het dier in ons.
Het menselijk embryo, oftewel de mens als in balans opgericht en rechtop gaand wezen. Oftewel: embryologie van de vrijheid.
Wat heeft het embryo mogelijk te melden over de betekenis van evolutie als mensheidontwikkeling?
OBC Huissen, Julianastraat 17, 6851 KJ Huissen
€140,- inclusief lunch. Je ontvangt een factuur per mail.
Ik vond het weer super inspirerend en leerzaam.
Een prettige en ontspannen sfeer.
Jaap (J.C.) van der Wal, arts. Geboren op 17 februari 1947 en in 1973 als arts afgestudeerd. Daarna aan diverse universiteiten in Nederland werkzaam geweest als anatoom-embryoloog. Hij heeft als universitair (hoofd)docent gewerkt maar ook als wetenschappelijk onderzoeker. Sinds maart 2012 met pensioen maar nog steeds volop actief met zijn project Embryo in Beweging.
Op de website van Jaap van der Wal www.embryo.nl kun je alle mogelijke literatuur en artikelen van zijn hand vinden. Ook de PowerPoint presentatie die hij tijdens zijn cursus Het Embryo in Ons hanteert, is daar te downloaden of in te zien. Als mogelijke voorbereiding en voor leesstof na afloop van het seminarie, wordt enige tijd van tevoren aan degenen die zich hebben ingeschreven een link toegezonden die verwijst naar de pagina in Dropbox waar een aantal Nederlandse artikelen van Jaap’s hand in PDF-vorm te vinden zijn.
Accreditatie: voor deze nascholing is accreditatie bij de grootste beroepsverenigingen aangevraagd. Een presentielijst wordt bijgehouden. Je ontvangt het certificaat van deelname achteraf per mail.
Op deze nascholing zijn onze annuleringsvoorwaarden van toepassing.