fbpx

De schildklier: wat je nog niet weet over dit kleine orgaan met grote invloed

HVNA > Geen categorie > De schildklier: wat je nog niet weet over dit kleine orgaan met grote invloed

De schildklier: wat je nog niet weet over dit kleine orgaan met grote invloed

  • Geplaatst door: Mandy

Als therapeut weet je waarschijnlijk wel dat de schildklier betrokken is bij processen zoals stofwisseling en energiebalans. Maar wist je dat dit kleine, vlindervormige orgaan in de hals veel verder reikt in zijn invloed? De impact van een verstoorde schildklierfunctie (trage schildklier of juist een overactieve) kan enorm zijn en zich uiten in uiteenlopende klachten bij je cliënten, soms zelfs op manieren die je misschien niet direct aan de schildklier zou koppelen. In deze blog duiken we dieper in de verborgen kracht van de schildklier en waarom dit een orgaan is waar je als therapeut meer aandacht aan zou moeten besteden.

Het verhaal achter de schildklier: meer dan metabolisme

Je bent ongetwijfeld bekend met de rol van de schildklier in het regelen van de stofwisseling. Maar wist je dat schildklierhormonen betrokken zijn bij veel meer dan alleen energieproductie? Ze beïnvloeden een breed scala aan processen, van de hartfunctie tot cognitieve gezondheid en zelfs de vruchtbaarheid.

Neem bijvoorbeeld de hartfunctie: een trage schildklier (hypothyreoïdie) kan de hartslag vertragen, terwijl een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) juist kan leiden tot een verhoogde hartslag en hoge bloeddruk. Vaak komen cliënten met onverklaarbare hartkloppingen of vermoeidheidsklachten bij jou, terwijl de oorsprong van deze klachten vaak over het hoofd wordt gezien, de schildklier. De schildklier waarden kunnen bij de huisarts vastgesteld worden, maar door een uitgebreide uitvraag van de therapeut kunnen schildklier klachten ook vastgesteld worden.

Vage klachten?

Schildklier problemen kunnen zich uitten als chronische vermoeidheid, concentratieproblemen, gewichtstoename of juist gewichtsverlies, stemmingswisselingen, spijsverteringsproblemen; als therapeut kom je deze klachten regelmatig tegen. Het lastige is dat ze allemaal vrij aspecifiek zijn. Maar wist je dat veel van deze symptomen terug te leiden zijn naar disfuncties in de schildklier?

Een verstoorde schildklier kan namelijk grote invloed hebben op het mentale welzijn van je cliënten. Cognitieve klachten zoals concentratieproblemen en geheugenverlies zijn niet ongewoon bij schildklierafwijkingen. Vaak voelen cliënten zich ‘vaag’ of ‘afwezig’, en je zou dit kunnen verwarren met stress of oververmoeidheid. Maar de echte oplossing kan liggen in het herstellen van de schildklierbalans.

Schildklier en vuchtbaarheid: Een onderbelicht thema

Als therapeut ben je misschien niet altijd direct bezig met vruchtbaarheidskwesties, maar veel cliënten kampen met hormonale problemen die onopgemerkt blijven. De schildklier speelt een belangrijke rol in de menstruatiecyclus en de ovulatie. Als de schildklier uit balans is, kan dit leiden tot menstruatiestoornissen en zelfs verminderde vruchtbaarheid.

Voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen is het daarom cruciaal om te kijken naar de schildklierfunctie. Het tijdig herkennen van deze hormonale disbalans kan het verschil maken in een vruchtbaarheidstraject of bij hormonale klachten rond de menstruatie. Het komt ook voor dat bepaalde klachten aan de overgang worden gekoppeld, terwijl deze worden veroorzaakt door een verstoorde schildklierfunctie.

Impact op de client is groot

Schildklier problemen zijn niet altijd direct zichtbaar, maar de gevolgen kunnen enorm zijn voor je cliënten. Het loont dus om schildklierwaarden in de gaten te houden bij cliënten met vage klachten. TSH, T3 en T4 zijn hierbij de belangrijkste parameters. Door hier meer aandacht aan te besteden, kun je mogelijk eerder verbanden leggen tussen klachten en de schildklier, wat de behandeling aanzienlijk kan versnellen en verbeteren.

Daarnaast kan samenwerking met specialisten, zoals een endocrinoloog, waardevol zijn wanneer er vermoeden is van een schildklierprobleem. Samen kunnen jullie werken aan een behandelplan dat zorgt voor een holistische aanpak van de klachten.

Als therapeut heb je de unieke mogelijkheid om diepere verbanden te leggen tussen klachten en onderliggende gezondheidsproblemen. Door je te verdiepen in de werking van de schildklier en de vele systemen die het beïnvloedt, krijg je niet alleen meer inzicht in de gezondheidsklachten van je cliënten, maar ook in manieren om ze beter te ondersteunen. De schildklier mag dan klein zijn, maar haar impact is enorm. Misschien is het tijd om dit cruciale orgaan meer aandacht te geven in jouw praktijk.