fbpx

De perfecte immuunbooster voor de herfst!

HVNA > Blog > De perfecte immuunbooster voor de herfst!

De perfecte immuunbooster voor de herfst!

  • Geplaatst door: Mandy

De perfecte immuunbooster voor de herfst!

In deze tijden waarin steeds meer mensen weer ziek worden, heeft de natuur een geweldige ondersteunde middel gewoon voor ons klaar staan. Vaak wordt de kracht van dit voedingsmiddel over het hoofd gezien.

Heb je deze herfst in het bos goed om je heen gekeken? Overal vind je paddenstoelen! Lastig is wel dat ze je niet zomaar kan plukken omdat er veel giftig zijn. Ik haal ze daarom het liefst op de markt, waar de keus in de herfst groot is. Echter de biowinkel of supermarkt is ook een goeie bron.

Paddenstoelen zijn een prachtig als voedingsmiddel om je immuunsysteem een boost te geven. Ze bevatten o.a. lentinaan, een stofje dat rechtstreeks het immuunsysteem stimuleert en daardoor zelfs een kanker remmende werking heeft. Paddenstoelen stimuleren de activiteit van witte bloedlichaampjes en zorgen ervoor dat virussen minder kans krijgen. Ja ook het Corona virus!

Er lopen veelbelovende onderzoeken die laten zien dat sommige paddenstoelen (onder andere de oesterzwam) de groei van kankercellen kunnen afremmen of zelfs stoppen. Ook paddenstoelen als shiitake, maitake (ook gewoon in het Nederlandse bos!) en kastanjechampignon zijn veelbelovend. De gewone champignon is minder sterk in het stimuleren van het immuunsysteem en het remmen van kanker.

Een paddenstoel bestaat voor 90% uit water en is rijk aan een breed scala aan vitamines (zelfs vitamine C) en mineralen. Vooral kastanjechampigons bevat veel selenium, een belangrijk mineraal voor het immuunsysteem, waar we vaak een tekort van hebben. Verder bestaan paddenstoelen vooral uit waardevolle vezels en wat eiwitten.

Je kan dus je maaltijden een flinke immuun boost geven door paddenstoelen te gebruiken.

Mijn simpelste variant is ze gewoon toe te voegen aan een pastasaus (kan o.a. met kastanjechampigons, oesterzwammen, portobello’s en cantharellen). Mijn grote favoriet om lekkere paddenstoelen in te verwerken is risotto. Voeg ze dan zo’n beetje 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd toe.

In Aziatische gerechten en Indiase curries passen paddenstoelen ook uitstekend. De Japanse keuken maakt het meest uitgebreid gebruik van paddenstoelen.

Als algemene vuistregel geldt: paddenstoelen liefst niet te lang verhitten.

Dan nog een weetje: het wordt vaak geadviseerd om paddenstoelen niet af te spoelen omdat ze dan veel vocht zouden opnemen. Je hebt dan een borsteltje nodig om de aarde er af te halen. In de praktijk blijkt dat paddenstoelen nauwelijks vocht opnemen, maar dat de buitenkant wat glibberiger kan worden wat lastiger is bij het verwerken. Heb je geen borsteltje, gewoon afspoelen dus.

Als je je trouwens echt een keer wil laten verassen probeer dan ook eens de geweldige smaak van een truffel!