fbpx

Nascholing MBK-nascholing hooikoorts, astma en myofasciale therapie

Voor afgestudeerde therapeuten, , bekend met medische basiskennis immuunsysteem en luchtwegen. Artsen.

Over deze nascholing

Inhoud

In deze nascholing wordt de anatomie en fysiologie van de luchtwegen verdiept, net als de kennis van de pathofysiologie van hooikoorts en astma. Er wordt dieper ingegaan op een integrale manier van benaderen. Dus, het diagnostisch proces en klinisch redeneren komt ook aan bod. Dit alles op een interactieve manier, nadat de deelnemers vooraf de betreffende NHG-standaarden a.h.v. huiswerkvragen hebben bestudeerd. De docent gaat dieper in op fasciale verbindingen, gerefereerde pijn en betekenis van hooikoorts en astma. Om vervolgens enkele myofasciale technieken aan te leren die verlichting kunnen bieden bij klachten die wijzen op mogelijk hooikoorts en /of astma.

Doel

Het doel van deze na- en bijscholing is de al eerder opgedane kennis over de anatomie, fysiologie van de luchtwegen en pathofysiologie van hooikoorts en astma op te frissen en uit te breiden met integraal geneeskundige kennis. Zodat de therapeut of arts daar in de eigen praktijk mee verder kan.

Inhoud

Na deze nascholing kent/kan de deelnemer

 • uitleggen wat hooikoorts is.
 • uitleggen wat astma is en welke verschillende soorten astma er zijn.
 • uitleggen wat de pathofysiologie is van hooikoorts en astma.
 • uitleggen van de NHG-standaarden zeggen over de behandeling en waarom.
 • betere anamnesevragen stellen bij luchtwegklachten.
 • adviseren over leefstijlverbeteringen bij hooikoorts en astma.
 • verlichtende myofasciale therapie toepassen bij klachten die zouden kunnen passen bij hooikoorts en/of astma.
 • de grenzen van het eigen vak bij hooikoorts- en/of astma-achtige klachten.

Didactiek

De voorbereiding omvat het bestuderen van de MBK-lesstof m.b.t. het immuunsysteem, de luchtwegen, hooikoorts en astma. Vervolgens kunnen de betreffende NHG-richtlijnen worden bestudeerd en eventueel Farmacotherapeutisch Kompas. Hier staat ongeveer 15 SBU voor.

De lesdag is een fysieke lesdag van 6 SBU. Er wordt gebruik gemaakt van een powerpoint presentatie, voor de basisstructuur van de lesdag. Er wordt afgewisseld met doceren van theorie, brainstorm-oefeningen, oefeningen met kennis toepassen en verdiepen. Via casuïstiek worden het diagnostisch proces van hooikoorts en astma geoefend en gedemonstreerd. Hiervoor wordt ook gebruik gemaakt van wat de deelnemers inbrengen tijdens de lesdag.

In de middag volgt dan praktisch onderwijs in enkele myofasciale therapie-technieken, die verlichting kunnen geven bij klachten die zouden kunnen passen bij hooikoorts en/of astma.

Praktisch

Voor het ontvangen en geven van de myofasciale therapie: trek makkelijke kleding aan en neem een handdoek mee. We zullen de technieken zittend op een stoel aanleren, met kleding aan.

Bronnen

Locatie

VMBO ’t Venster, Thomas a Kempislaan 82, 6822 LS Arnhem

Kosten

€145,-  inclusief lunch. Je ontvangt een factuur per mail.

WAT ZEGGEN ONZE DEELNEMERS OVER DE NASCHOLINGEN?

Eerste keer dat ik zo’n ontspannen nascholing heb gehad.

Hele fijne, praktische bijscholing. Veel geleerd. Complimenten!

Docent Ria van Rooijen

Deze MBK-nascholing wordt gegeven door Ria van Rooijen, sportarts.

Ria is ooit opgeleid als fysiotherapeut (inclusief gedegen massage-opleiding). Vanuit de behoefte om meer kennis op te doen en meer oorzakelijk te willen werken, is zij doorgegaan met studeren en leren. Zij is arts geworden, sportarts en heeft daarna de registratie behaald van AVIG-arts natuur- en leefstijlgeneeskunde. Als sportarts heeft zij gewerkt bij o.a. KNVB, KNSA en Defensie, is zij eindverantwoordelijk geweest voor o.a. de Utrecht marathon en heeft zij de ruiterploeg mogen begeleiden in Hongkong bij de Olympische Spelen van 2008 Beijing. Daarnaast heeft zij veel gewerkt met recreatieve sporters en ook inactieve mensen met chronische problematiek. En intussen heeft zij haar kennis altijd gedeeld met vele professionals. Zij werkt als integraal sportarts bij Sportgeneeskunde Maatwerk, is classifier aangepaste schietsport en docent medische basiskennis.

Op deze nascholing zijn onze annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Meld je aan voor deze nascholing

  Aanmelden nascholing Hooikoorts, astma en behandeling met myofasciale technieken zaterdag 2 november 2024

  Hoe heb je onze nascholing gevonden?

  Heb je de Algemene voorwaarden incl. annuleringsvoorwaarden gelezen?