fbpx

Nascholing basistraining fascia

Voor afgestudeerde therapeuten.

Over deze nascholing

De fascia is een systeem in het lijf met nogal wat verschillende functies. De fascia is verbonden met spieren en heeft functies bij houding, beweging, reageren op uitdagingen van het leven en blijkt o.a. de acupunctuurmeridianen te bevatten.

Waarschijnlijk heeft fascia ook een taak in het gewaarworden van de fysieke kant van emoties en stress. Leefstijlfactoren hebben (in)direct invloed op fascia. Waardoor de effecten van een niet-optimale leefstijl ook fysiek kunnen worden gevoeld.

En hoe help je mensen ontspannen als het ondanks al je inzet niet goed lukt en ze toch onrust of gespannenheid in hun lijf blijven voelen?

Vandaar dat er bij deze nascholing heel specifieke zachte en eenvoudige ‘hands-on’ technieken worden aangeboden, met indicaties en contra-indicaties. Waarbij de cliënt de kleren kan aanhouden en er geen massagebank nodig is. Want na het geven van een techniek, gaan mensen bewegen, voelen dat er wat gebeurt. En de zwaartekracht heeft er dan ook nog eens effect op. Zodat cliënten de effecten vaak beter kunnen voelen zonder te liggen. Natuurlijk, er zijn ook extra technieken waarbij het liggen een voordeel heeft bij ontspannen. Dit zal ook aan bod komen tijdens de nascholing.

De therapeut geeft via de huid zachte input aan de fascia om ontspanning teweeg te brengen. Met als gevolg dat spieren en fascia gaan ontspannen waar nodig en actieve stabilisatie geven waar nodig. En in de praktijk is ook te merken dat ‘lontjes weer langer worden’, en diepe vredige GABA-rust wordt ervaren en dat oude emoties kunnen worden losgelaten. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

In deze heel praktische en interactieve nascholing worden enkele veilige basistechnieken aangeleerd. En de veiligheid in de groep wordt gewaarborgd, vanzelfsprekend! En dan kan de docent er een maatwerk nascholing van maken, zodat de therapeut er in de eigen praktijk mee verder kan. En dat geldt ook voor de natuurgeneeskundige therapeuten die niet ‘hands-on’ werken. Wees welkom en kom het eens ervaren!

Inhoud

Na deze nascholing kent/kan de deelnemer

 • Een beknopte basis aan theoretische kennis over myofascia.
 • Iets over de samenhang tussen leefstijlfactoren en functioneren van myofascia.
 • De rol van mentale en fysieke stress op houdings- en bewegingsapparaat
 • Basisbegrip vanuit theorie trainingsleer voor doseren van belastingen en herstel.
 • Basiskennis over de functies van m. iliopsoas.
 • Enkele basistechnieken voor observeren en onderzoeken van houdings-en bewegingsapparaat.
 • Een ontspanningsoefening voor m. iliopsoas instrueren.
 • Myofasciale technieken leren toepassen en ervaren: verschillende basistechnieken voor rustgeven, ontspannen van armen, benen, romp, nek.
 • Het begrip en werkwijze van Integrative Medicine inclusief de pijlers en diagram veiligheid en effectiviteit.
 • Het belang van angst, woede en eenzaamheid als risicofactor voor hart en vaatziekten.

 Locatie

VMBO ’t Venster, Thomas a Kempislaan 82 Arnhem

Kosten

€125,-. Je ontvangt een factuur per mail.

WAT ZEGGEN ONZE DEELNEMERS OVER DE NASCHOLINGEN?

Ik vond het weer super inspirerend en leerzaam.

Een prettige en ontspannen sfeer.

Docent Marco Wiegers

Deze praktische interactieve nascholing wordt gegeven door Marco Wiegers.

Marco werkt als fysiotherapeut, heeft ook een registratie als NGS sportmasseur en NVST Bowenbehandelaar. Zijn basis ligt in Nordic Walking en sportmassage. Marco had zijn observatievermogen en didactische vaardigheden in diverse andere functies al eerder goed ontwikkeld. Nadat hij was afgestudeerd als fysiotherapeut miste hij in het werk een wat meer holistische verdieping. Om zijn patiënten nog beter te kunnen helpen heeft hij opleidingen gevolgd in verschillende myofasciale release technieken (o.a. Bowen, EMMETT), NLP, verdiepingscursussen op deelgebieden van fysiotherapie.

Gebruikte bronnen o.a.:

1 David Lesondak, Fascia, Wat is het en wat doet het? Vertaling Rob Beenker, 2019 Uitgeverij Samsara ISBN 978 94 92995 17 9 (tevens geadviseerde literatuur)

2 Capel P. Het Emotionele DNA. Gevoelens bestaan niet, zij ontstaan. 10e druk 2018. K.Pl Education

3 Kurt Tittel, Muscle Slings in Sport, Analysing Movements in Various Disciplines fram a Functional-Anatomical Point of View, 1e editie, 2015 Kiener Press Munich ISBN 978-3-943324-41-9

4 Thomas W. Myers, Anatomy Trains, Myofascial Meridians for Manual & Movement Therapists, 3e editie, 2014 Churchill Livingstone Elsevier ISBN 978-0-7020-4654-4

5 James Earl & Thomas Myers, Handboek fascial release therapie, voor een lichaam in balans. Vertaling Rob Beenker. 2015 Altamira Haarlem, ISBN 978 94 013 0202 9

6 Clair Davies & Amber Davies, Handboek triggerpointtherapie. Vertaling Rob Beenker. 2014. Altamira, Haarlem, ISBN 978 94 013 0158 9

7 Carla Stecco, Functional Atlas of the Human Fascial System, Churchill Livingstone Elsevier. 2015. ISBN 978-0-7020-4430-4

 1. Emmons RA. Thanks! How practicing gratitude can make you happier. 2008. Houghton Mifflin company

9 Field T. Massage therapy research review. Complement Ther Clin Pract. 2016;24:19-31. doi:10.1016/j.ctcp.2016.04.005

10 NHG-standaarden m.b.t. houdings- en bewegingsapparaat, beroepsprofiel fysiotherapie, workshops en opleidingen in diverse massage- en myofasciale therapievormen.

Op deze nascholing zijn onze annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Meld je aan voor deze nascholing

  Voor welke nascholing wil jij je aanmelden?

  Hoe heb je onze nascholing gevonden?

  Heb je de Algemene voorwaarden incl. annuleringsvoorwaarden gelezen?