MBK nascholing lage rugklachten

Afgestudeerde therapeuten, bekend met medische basiskennis bewegingsapparaat. Artsen.

Over deze nascholing

Inhoud

In deze nascholing wordt de anatomie en fysiologie van de wervelkolom verdiept, uitgebreid met kennis over de fasciale verbindingen en psychologische factoren. Er wordt dieper ingegaan op een integrale manier van benaderen. Dus, het diagnostisch proces en klinisch redeneren komt ook aan bod. Dit alles op een interactieve manier, nadat de deelnemers vooraf de betreffende NHG-standaarden a.h.v. huiswerkvragen hebben bestudeerd. De docent gaat dieper in op fasciale verbindingen, gerefereerde pijn en betekenis van lage rugklachten. En wat de therapeut ermee kan, wordt interactief doorgenomen. Dat gaat o ver belastingen en belastbaarheid en ook over het aanleren van enkele myofasciale technieken aan te leren die verlichting kunnen bieden.
Doel
Het doel van deze na- en bijscholing is de al eerder opgedane kennis over de anatomie, fysiologie van de wervelkolom en pathofysiologie van lage rugklachten en gerefereerde pijn op te frissen en uit te breiden met integraal geneeskundige kennis. Zodat de therapeut of arts daar in de eigen praktijk mee verder kan.

Inhoud

Na deze nascholing kent/kan de deelnemer
• Uitleggen hoe de wervelkolom is opgebouwd, inclusief de samenhang met de rest van het menselijk lichaam
• Uitleggen hoe actieve stabilisatie van de wervelkolom plaatsvindt
• Een basisoefening actieve stabilisatie instrueren
• Uitleggen wat de pathofysiologie is van lage rugklachten
• Een DD opstellen bij lage rugklachten
• Rode vlaggen herkennen
• Adequaat verwijzen
• Uitleggen van de NHG-standaarden zeggen over de behandeling en waarom
• Betere anamnesevragen stellen bij lage rugklachten
• Adviseren over leefstijlverbeteringen bij lage rugklachten
• Een ontspanningsoefening voor mm. iliopsoas instrueren
• Verlichtende myofasciale therapie toepassen bij lage rugklachten
• De grenzen van het eigen vak bij lage rugklachten

Literatuur

o.a.:
• MBK-opleiding
• www.thuisarts.nl
• https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/aspecifieke-lagerugpijn
• https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/lumbosacraal-radiculair-syndroom
• Farmacotherapeutisch Kompas

Didactiek

De voorbereiding omvat het bestuderen van de MBK-lesstof m.b.t. het bewegingsapparaat, de wervelkolom en de rode vlaggen van de PLATO2-normen. Vervolgens kunnen de betreffende NHG-richtlijnen worden bestudeerd en eventueel Farmacotherapeutisch Kompas. Hier staat ongeveer 20 SBU voor.

De lesdag is een fysieke lesdag van 6 SBU. Er wordt gebruik gemaakt van een powerpoint presentatie, voor de basisstructuur van de lesdag. Er wordt afgewisseld met doceren van theorie, brainstorm-oefeningen, oefeningen met kennis toepassen en verdiepen. Via casuïstiek worden het diagnostisch proces van rugklachten geoefend en gedemonstreerd. Hiervoor wordt ook gebruik gemaakt van wat de deelnemers inbrengen tijdens de lesdag.

In de middag volgt dan ook praktisch onderwijs in enkele myofasciale therapie-technieken, die verlichting kunnen geven bij lage rugklachten.
Bij de lesdag ontvangen de deelnemers een PDF van de powerpoint presentatie.

Accreditatie

Voor deze nascholing is accreditatie bij de grootste beroepsverenigingen aangevraagd. Een presentielijst wordt bijgehouden. Je ontvangt het certificaat van deelname achteraf per mail.

Praktisch

Voor het ontvangen en geven van de myofasciale therapie: trek makkelijke kleding aan en zorg voor schone kortgeknipte nagels. We zullen de technieken staand of zittend op een stoel aanleren, met kleding aan.

Locatie

OBC Huissen, Julianastraat 17, 6851 KJ Huissen

Kosten

€145,-  inclusief lunch. Je ontvangt een factuur per mail.

WAT ZEGGEN ONZE DEELNEMERS OVER DE NASCHOLINGEN?

Eerste keer dat ik zo’n ontspannen nascholing heb gehad.

Hele fijne, praktische bijscholing. Veel geleerd. Complimenten!

Docent Ria van Rooijen

Deze MBK-nascholing wordt gegeven door Ria van Rooijen, sportarts.

Ria is ooit opgeleid als fysiotherapeut (inclusief gedegen massage-opleiding). Vanuit de behoefte om meer kennis op te doen en meer oorzakelijk te willen werken, is zij doorgegaan met studeren en leren. Zij is arts geworden, sportarts en heeft daarna de registratie behaald van AVIG-arts natuur- en leefstijlgeneeskunde. Als sportarts heeft zij gewerkt bij o.a. KNVB, KNSA en Defensie, is zij eindverantwoordelijk geweest voor o.a. de Utrecht marathon en heeft zij de ruiterploeg mogen begeleiden in Hongkong bij de Olympische Spelen van 2008 Beijing. Daarnaast heeft zij veel gewerkt met recreatieve sporters en ook inactieve mensen met chronische problematiek. En intussen heeft zij haar kennis altijd gedeeld met vele professionals. Zij werkt als integraal sportarts bij Sportgeneeskunde Maatwerk, is classifier aangepaste schietsport en docent medische basiskennis.

Op deze nascholing zijn onze annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Meld je aan voor deze nascholing

    Aanmelden nascholing lage rugpijn en myofasciale technieken

    Hoe heb je onze nascholing gevonden?

    Heb je de Algemene voorwaarden incl. annuleringsvoorwaarden gelezen?