fbpx

Nascholing 'De hoogtepunten uit het embryonale bestaan'

Voor therapeuten, begeleiders en coaches.

Over deze nascholing

Doel

Je maakt kennis met een fenomenologische zienswijze op het menselijk lichaam aan de hand van een paar items en hoogtepunten uit het embryonale bestaan.

Een fenomenologische benadering staat, in tegenstelling tot de gebruikelijke natuurwetenschappelijke benadering van het menselijk lichaam, open voor de mogelijkheid dat wij wezen zijn van geest en materie, van ziel en lichaam. Met de fenomenologische benadering is het mogelijk aannemelijk te maken dat wij niet een product zijn van ons lichaam, maar dat wij wezens zijn van geest/ziel die het lichaam zelf gestalte geven. Met andere woorden wij komen niet uit maar dóór ons lichaam. En ons lichaam is zeker niet het product van cellen, het geheel is nooit het product van het delen. Het embryo laat duidelijk zien dat ons lichaam zich organiseert in cellen, organen en onderdelen en niet andersom.  Met andere woorden: een fenomenologische embryologie is een holistische embryologie en is waardevol voor mensen die een complementaire kijk op geneeskunde en het menselijk lichaam hebben.

Inhoud

Het thema is polariteit en driegeleding rond de vraag ‘Wat doen we eigenlijk als embryo? Hoe zit het met geest, ziel en lichaam in de baarmoeder?’ Denken in polariteiten (of osteopathie, Polarity Medicine) en in driegeleding (antroposofie, traditionele Chinese geneeskunde) is een noodzakelijke voorwaarde om een holistisch mensbeeld te kunnen onderbouwen.

Thema’s die aan de orde worden gesteld, zijn:

 • Wat is conceptie? Waar komen wij vandaan? Komen onze kinderen van ons of door ons?
 • Wat is geboorte? Wij komen niet uit onze moeder, wij sterven bij de geboorte uit onszelf. Geboorte is een landing en aankomen vanuit de geestelijke wereld en het begin van ons leven op aarde.
 • Wat doen wij als embryo? Wij brengen daar ons lichaam tot stand, een proces dat een leven lang niet zal ophouden. Ons lichaam is geen anatomie, geen ruimtelijk gegeven. Alleen ons lichaam is een verschijning van de tijd, ons lichaam is een (levenslang) proces. En als embryo beginnen we daarmee. “Het lichaam ontwikkelde zich uit ons, niet andersom. Wij schiepen het lichaam. Cel voor cel schiepen wij het”, zegt de filosoof Rumi. Ook hier geldt: wij komen niet uit ons lichaam maar door ons lichaam. Enerzijds zijn wij een belichaamde geest/ziel, anderzijds is onze ziel een lichaam scheppend principe.
 • Heeft een embryo bewustzijn? Het voorgaande heeft alles met bewustzijn te maken. Bewustzijn is overal in het lichaam, niet enkel gereserveerd voor het brein.
 • Spelen genen een actieve rol in deze voor-geboortelijke processen? Zeker, in ieder geval zijn genen geen verklaring of oorzaak van ons lichaam.

Locatie

VMBO ’t Venster, Thomas a Kempislaan 82

Kosten

€140,- inclusief lunch. Je ontvangt een factuur per mail.

WAT ZEGGEN ONZE DEELNEMERS OVER DE NASCHOLINGEN?

Ik vond het weer super inspirerend en leerzaam.

Een prettige en ontspannen sfeer.

Docent

Jaap (J.C.) van der Wal, arts. Geboren op 17 februari 1947 en in 1973 als arts afgestudeerd. Daarna aan diverse universiteiten in Nederland werkzaam geweest als anatoom-embryoloog. Hij heeft als universitair (hoofd)docent gewerkt maar ook als wetenschappelijk onderzoeker. Sinds maart 2012 met pensioen maar nog steeds volop actief met zijn project Embryo in Beweging.

www.embryo.nl

Accreditatie: voor deze nascholing is accreditatie bij de grootste beroepsverenigingen aangevraagd. Een presentielijst wordt bijgehouden. Je ontvangt het certificaat van deelname achteraf per mail.

Op deze nascholing zijn onze annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Meld je aan voor deze nascholing

  Aanmelden nascholing De hoogtepunten van het embryonale bestaan

  Hoe heb je onze nascholing gevonden?

  Heb je de Algemene voorwaarden incl. annuleringsvoorwaarden gelezen?