HBO niveau Fyto(kruiden)therapie De vier natuurkwaliteiten (deel)massages Uitdagende toekomst

HBO niveau

Schrijf je in voor de open dagen

Lees meer...

Fyto(kruiden)therapie

De vier natuurkwaliteiten

(deel)massages

Uitdagende toekomst

Wat is Natuurgeneeskunde?

Natuurgeneeskunde is een breed begrip en het woord bestaat uit drie deelwoorden: 'natuur', 'genezen' en 'kunde'. Deze drie deelwoorden kleuren het gehele begrip.

Natuur
De therapie zal zo dicht als mogelijk bij de (onbewerkte) natuur blijven en zal de natuur zo min mogelijk schaden. In de natuurgeneeskunde wordt gewerkt met dat wat de natuur ons direct biedt zoals warmte, water en leem maar denk ook aan kruiden en aan onze handen waarmee we bijvoorbeeld kunnen masseren. Daarnaast wordt er met natuurlijke producten gewerkt en worden er voedingsadviezen gegeven die afgestemd zijn op de oorzaak van je klacht.

Genezen
Wat is genezen? Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is, want ben je bijvoorbeeld genezen als je elke dag een pilletje neemt tegen een hoge bloeddruk? Of als je een kruid nodig hebt of een acupunctuurbehandeling om uw bloeddruk laag te houden? Ben je genezen als de klacht verdwijnt en het medicijn bijwerkingen geeft of als er niets wordt gedaan aan de oorzaak van de klacht? En mogen de therapieën en medicatie om tot genezing te komen het milieu schaden waardoor uiteindelijk ook jouw eigen milieu geschaad wordt? Onze therapeuten kijken breder naar een klacht door naar jouw hele lichaam te kijken en nemen daar in ook je psychische en sociale functioneren mee, je voeding, leefwijze, weerstand, vitaliteit en het milieu.
In het proces van genezen staat het woord 'zelf' centraal. Een natuurgeneeskundige neemt jouw zelfgenezend vermogen en jouw eigen wijze van reageren als uitgangspunten. Om die reden staat niet de klacht waarmee je komt centraal maar jouw hele functioneren. Daarom is het onmogelijk en onjuist om iedereen dezelfde therapie of hetzelfde medicijn te geven bij dezelfde klacht. Als de klacht bijvoorbeeld maagzuur is, zal bij de ene patiënt de oorzaak van het probleem in de voeding gezocht kunnen worden of in het voedingsgedrag en zal de therapeut een voedingsadvies geven. Bij een andere patiënt ligt de oorzaak van de maagzuurklachten in een te trage galafgifte en zal de therapie bestaan uit het aanzetten van de galwerking. Bij weer een volgende patiënt ligt de oorzaak misschien in de sociale context zoals bijvoorbeeld een scheiding en zal de therapeut u daarmee helpen en bij weer een ander kan de oorzaak liggen in overgewicht en zal dit probleem aangepakt moeten worden.

Kunde
Er wordt op een bepaalde 'wijze' naar een klacht gekeken en de klacht wordt op een bepaalde 'wijze' behandeld. Je mag van onze therapeuten verwachten dat zij kundig zijn in het beoordelen en behandelen van jouw klacht. Zij zijn getraind in het bepalen waar uw gezondheid onder druk staat en hoe uw gezondheid kan worden vergroot. Onze therapeuten hebben hiervoor een opleiding gevolgd op minimaal HBO niveau waarin naast een gedegen kennis van hun vakgebied ook de reguliere kennis van de anatomie, fysiologie en pathologie een belangrijke plaats inneemt. Door middel van verplichte nascholingen houden zij hun kennis en vaardigheden up-to-date.

Hoe werkt een natuurgeneeskundig therapeut?
Als je een afspraak hebt gemaakt, wordt je uitgenodigd voor een eerste kennismakingsgesprek. Dit eerste gesprek duurt gemiddeld 1,5 uur. Omdat een natuurgeneeskundige het belangrijk vindt om jou volledig te begrijpen wordt er veel tijd uitgetrokken voor de consulten. Daarnaast kan voor de diagnose gebruik worden gemaakt van:

De informatie uit deze diagnostiek leidt tot een patroon waarin de oorzaak van de klacht wordt herkend. De natuurgeneeskundig therapeut zal een behandelplan opstellen om deze oorzaak aan te pakken.

Wat doet een natuurgeneeskundig therapeut?

Een natuurgeneeskundig therapeut werkt met dat wat de natuur direct biedt zoals zon (warmtetoepassingen), aarde (leemtherapie), water (hydrotherapie) en lucht (ademtherapie). Ook worden er massagevormen toegepast zoals een voetmassage, deelmassages, bindweefselmassage en schröpfen. Daarnaast worden er meestal middelen voorgeschreven uit de fyto(kruiden)therapie, Bachbloesemtherapie en krijg je adviezen over je voeding en eventuele voedingssupplementen.

Is deze therapie iets voor jou?
Deze therapie is voor iedereen geschikt. Baby's, kinderen, volwassenen en bejaarden kunnen met hun klacht(en) terecht. Je hebt geen verwijsbrief nodig van de huisarts en als je een aanvullende ziektekostenverzekering hebt, worden de consulten vaak vergoed ( kijk hiervoor onder het kopje vergoedingen in je polisvoorwaarden).
Je kunt een afspraak maken met onze therapeuten als je wilt dat er op een bredere manier naar je klacht wordt gekeken. Dit kan bijvoorbeeld zijn als klachten te vaag zijn of als de huisarts of specialist niets (meer) voor je kan doen. Ook kun je terecht als je een behandeling wenst met natuurlijke middelen of als je je weerstand en vitaliteit wilt versterken.
Als je twijfelt of deze therapie iets voor je is, neem dan contact op met een van onze therapeuten. Zij staan altijd voor je klaar om je te helpen.

Ook kun je je opgeven bij onze stagepraktijken of je kunt op bezoek komen als patiënt in onze colleges.


Email facebook twitter LinkedIn