fbpx

Maak kennis met ons team

HVNA > Over de HVNA > Ons team

ONS TEAM

Maak kennis met… de docenten en andere medewerkers van de HVNA! Wat zij allemaal in huis hebben? Een grote drive en veel ervaring. Zo zijn al onze docenten hbo-didactisch bevoegd en komen ze uit de beroepspraktijk. Alle collega’s stellen zich graag aan je voor. 

Paul-Albers

Paul Albers

Integrale geneeswijzen, homeopathie, supervisor

Mijn praktijk is het resultaat van een brede ervaring in de gezondheidszorg. Mijn medische kennis deed ik op tijdens geneeskundestudies in Amsterdam en Nijmegen. Mijn praktische ervaring in ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg en in het werken onder druk van zware pathologie in klinieken in India.

Tijdens mijn studie medicijnen kwam ik innerlijk in een spagaat terecht. Ik wilde namelijk mensen werkelijk genezen en in weer hun kracht zetten. Toen ik homeopathie ging studeren viel voor mij alles op zijn plek.

Ik zie dagelijks opnieuw in mijn praktijk wat deze holistische geneeskunde aan mensen kan brengen op het gebied van gezondheid en welbevinden. Dit geeft mij veel voldoening. Homeopathie maakt echt genezen waar!
Mijn missie? Ik geef regelmatig seminars en lezingen en word gevraagd om mijn visie te geven op ontwikkelingen in het vakgebied. Mijn missie is om de geneeskunde weer inzichtelijk en weldadig te maken.

20190125_BFoto_Sophie Albers__F0A1831

Sophie Albers

Integratieve geneeskunde; humanistica

Als humanistica en geestelijk begeleider ben ik gericht op de existentiële dimensie van het leven van mensen. Dat is het gebied van levensoriëntatie en zingeving. Mensen geven betekenis aan het leven, en doen dat op een eigen, unieke manier. Ook ervaringen met gezondheid en ziekte krijgen een plek in het eigen oriëntatiekader en daarmee een persoonlijke betekenis. Wanneer geneeskundig (en zorg)professionals oog voor deze persoonlijke betekenis hebben vergroot dat het inzicht in de gezondheidssituatie van de patiënt en voelt deze zich tevens echt gezien en geholpen

Aan de HVNA train ik studenten om gevoel te ontwikkelen voor deze existentiële dimensie van het verhaal van patiënten. Ik leer ze om een laag dieper te luisteren dan het eerste, alledaagse, verhaal dat wordt verteld.
Ik ben werkzaam als geestelijk begeleider vanuit mijn praktijk Matersense en bij Het Centrum voor Levensvragen Zin in Utrecht. Daarnaast geef ik les aan de Celebrantenopleiding van de Universiteit voor Humanistiek.

www.matersense.nl

Mirjam-Blok

Mirjam Blok

Lichaamsgerichte therapieën, natuurgeneeskunde, stagebegeleider, supervisor

Ik heb zelf ook de opleiding natuurgeneeskunde gevolgd aan de HVNA. De binding met de natuur geeft mij veel rust, ontspanning en inzicht. De natuur én dus ook het lichaam hebben een groot zelfgenezend vermogen: dat is waar ik enthousiast van word. Dat breng ik graag over.

Ik werk in mijn eigen praktijk als natuurgeneeskundige. Ook ben ik drie jaar geleden gestart met het begeleiden de HVNA-stagedagen. Hierdoor werd ik nog meer gemotiveerd om natuurgeneeskunde uit te dragen.

Lesgeven en de interactie met studenten geeft mij veel energie. Ik doe het met veel plezier. Verder vind ik het doorgeven en ontwikkelen van ons vak erg belangrijk.

www.natuurgeneeskunde-etten.nl

Lucia-van-de-Bogert

Lucia van de Bogert

Irisdiagnose

Zowel in Utrecht als Bloemendaal heb ik irisdiagnose gegeven aan de academies natuurgeneeskunde. Met veel plezier en enthousiasme doe ik dat nu aan de HVNA. Mijn drive is om irisdiagnose goed te integreren in de natuurgeneeskundige anamnese.

www.luciavdbogert.nl
PierreCapel-2

Pierre Capel

Integratieve geneeskunde

Pierre Capel is emeritus hoogleraar experimentele immunologie aan de Universiteit Utrecht.
Hij schreef het boek: Het emotionele DNA.
Hij laat je genieten van de wonderlijke wereld van de kwantum mechanica, waarin de echte werkelijkheid al onze gangbare logica ver te boven gaat.

Maar ook kan je de schoonheid van de moleculaire genetica beleven en je laten verbazen over de biochemie van gevoelens, waarbij de “softe sector” en de harde wetenschap vloeiend in elkaar overgaan.
Hij draagt de wetenschap een warm hart toe en maakt zijn kennis graag voor een breed publiek toegankelijk.
De laatste jaren heeft hij de biochemische achtergrond van sport, yoga en meditatie bestudeerd. Hij houdt over dit onderwerp regelmatig lezingen en gastcolleges in binnen- en buitenland.
ton[1]

Ton Couwenbergh

Integratieve geneeskunde, Anatomie, fysiologie, pathologie.

In Nijmegen heb ik geneeskunde gestudeerd. Na eerst twee jaar als arts-assistent in een ziekenhuis te hebben gewerkt (m.n. afdelingen eerste hulp, chirurgie en verloskunde) en een jaar als arts bij de bloedbank koos ik ervoor om de richting van de integratieve geneeskunde op te gaan. Naast een studie acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde ben ikj 21 jaar werkzaam geweest in mijn integratieve praktijk.

De passie voor het onderwijs is er bij mij al vele jaren, sinds 1990 verzorgt ik lessen in de medische basisvakken aan verschillende opleidingen.
“Het is elke keer weer een leuke uitdaging om de soms ingewikkelde ziektepatronen helder en begrijpelijk uit te leggen en zo bij te dragen aan de verdere professionalisering van therapeuten en zorgprofessionals."
De lessen horen levendig te zijn. Mensen worden gestimuleerd een casus medisch te doorgronden waarbij ik groot belang hecht aan het signaleren van de rode vlaggen.
foto Natasha

Natasha Eikenhorst

Iriscopie

Natuur en gezondheid gaan hand in hand. Net zoals lichaam en geest. Alles staat in verbinding met elkaar en juist daar schuilt voor mij de kracht van natuurgeneeskunde in.
Mijn NLP achtergrond, mijn kennis van natuurgeneeskunde en iriscopie vormen de basis in mijn praktijk. Zo help ik mensen inzicht te krijgen in de kracht en uniekheid van hun eigen lichaam en leer ik ze verbindingen te leggen en te kijken vanuit een geheel. Prachtig om te zien hoe mensen de regie nemen in hun eigen gezondheid. En daar mag ik bij helpen!!

Samen met Lucia van de Bogert verzorg ik het vak Iriscopie binnen onze opleiding.
Ik neem de eerstejaars studenten mee in de wereld van iriscopie. In dit jaar leggen we de basis voor de verdere verdieping in de vervolg jaren. Vanaf het tweede studiejaar zet Lucia haar kennis en kunde in om iriscopie goed te integreren in de natuurgeneeskundige anamnese. Het verbinden van al deze kennis met het grotere geheel speelt ook bij iriscopie een belangrijke rol.
Petra Essink

Petra Essink

Integratieve geneeskunde, voeding

In de verschillende dingen die ik doe is er één vaste factor: een verlangen om bij te dragen aan vernieuwing. Vernieuwing in de betekenis van 'het weer gezond maken van de aarde en alles wat daarop groeit en rondloopt'.

Het besluit om op mijn zeventiende Voeding van de mens te gaan studeren aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen nam ik helemaal niet zo bewust. Met de jaren werd me duidelijk dat voeding een 'brandpunt' is van veel actuele vraagstukken.
De vervolgopleiding Natuurvoedingskunde aan de Kraaybeekerhof reikte mij
een verfrissend nieuwe manier van denken over landbouw, voeding en
voedingskwaliteit aan. Ik ontwikkelde een nieuw respect voor planten en dieren, voor hun eigenheid en hun betekenis voor ons en de aarde. Ik schreef mede het boek: Barstenvol leven.
Mark van der Galiën docent_preview

Mark van der Galiën

Voeding, fytotherapie

Als therapeut en docent ligt mijn passie in inzicht geven hoe iemand vitaal en gezond kan worden en blijven. Als iemand zelf weer de regie heeft over de gezondheid, geeft mij dat veel voldoening.

Ik ben zo'n tien jaar werkzaam als hbo-docent voeding en fytotherapie aan diverse opleidingsinstituten. Optimale gezondheid gaat voor mij om balans vinden in activiteit, herstelmomenten, gezonde voeding en leven volgens je natuur. Ik geef met enthousiasme en passie lessen in voeding, fytotherapie en de natuurkwaliteiten.

www.markvandergalien.nl

Anna-Hoekstra

Anna Hoekstra

Bachremedies, fytotherapie, lichaamsgerichte therapieën

Tijdens mijn studie literatuurwetenschappen, geschiedenis en pedagogiek aan de universiteit in Berlijn ontdekte ik mijn passie voor het onderwijs. Sinds mijn studie natuurgeneeskunde is het mijn missie om de natuurgeneeskunde de wereld in te dragen en te laten zien wat natuurlijke geneesmiddelen voor mensen kunnen betekenen.

Ik vind het boeiend om bij ziektebeelden de oorzaken op te sporen, het lichaamseigen zelfgenezend vermogen te versterken en zo de kans te creëren weer in balans te komen. Zelf doe ik dit al tien jaar in mijn eigen praktijk, sinds de afronding van mijn opleiding aan de HVNA. Ook geef ik mijn kennis verder door in trainingen en workshops.

Als docente kan ik mijn passies voor het werken met de kracht van de natuur en het onderwijs met elkaar verbinden. Ik wil de kracht van de natuurlijke geneesmiddelen laten zien, ervaren en de stof helder en inzichtelijk overbrengen. Met als doel: een praktische toepassing.

www.puurgenezen.nl

Docent Marlous de Klerk

Marlous de Klerk

Fytotherapie, natuurgeneeskunde

Alles draait om harmonie tussen lichaam en geest. Op het moment dat ons lijf even niet meer doet wat het moet doen, is het belangrijk om te kijken of je het zelfgenezend vermogen van je lichaam kunt stimuleren. En dat je kijkt naar wat er voorhanden is in de natuur.

Ik heb een praktijk in Dronten, waar ik werkzaam ben als natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeut. Centraal in de behandeling staat de harmonie herstellen tussen lichaam en geest, bewustwording van wat je lichaam je probeert te vertellen en hoe je je lichaam kunt ondersteunen bij herstel.

Naast mijn praktijk ben ik docent aan een tweetal opleidingen, onder meer bij de HVNA. Lesgeven is een boeiende aanvulling op mijn praktijk. Mijn passies voor de natuurgeneeskunde, voeding en kruiden komen zo mooi samen.

www.marlousdeklerk.nl

Docent Merel Kolderie Klassiek homeopaat

Merel Kolderie

Homeopathie, stagepraktijk, supervisor

Door zelf de snelle en genezende resultaten door homeopathie te ondervinden kon ik niets anders doen dan het te gaan bestuderen. Mijn kijk op ziekte en gezondheid veranderde hierdoor voorgoed.

Het is mijn wens dat mensen niet meer onnodig ziek hoeven te worden en daadwerkelijk genezen. Enerzijds door goede voorlichting en informatie te bieden om zo mensen te helpen een goed oordeelsvermogen te ontwikkelen. Anderzijds om de juiste genezende behandeling te kunnen geven.

Het overdragen van kennis geeft mij plezier. Ik vind het heel belangrijk om goede toekomstige collega's op te leiden: collega's die op een positieve manier het verschil gaan maken in het leven van patiënten. Graag zie ik de groep homeopaten die eerstelijns kunnen werken groter worden.

www.geneeskracht.eu

Fleur Kortekaas

Fleur Kortekaas

Integratieve geneeskunde, voeding en gezondheid

Als natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog ben ik gespecialiseerd in het vakgebied voeding, integratieve geneeswijzen en gezondheid.
Meer dan vijftien jaar heb ik diverse functies in de voedingsindustrie vervuld waarin de informatievoorziening over wetenschappelijke ontwikkelingen binnen het gebied van voeding en gezondheid centraal stond.Binnen mijn vakgebied lever ik wetenschappelijke informatiediensten aan het bedrijfsleven en aan zorgprofessionals.

Aan de Universiteit van Amsterdam heb ik Evidence Based Practice aan de afdeling Klinische epidemiologie gestudeerd, naast Biostatistiek en Bioinformatica. Daarvoor, aan de Open Universiteit heb ik de studie voeding en gezondheid gestudeerd en aan Academie voor Natuurgeneeskunde, Hilversum heb ik natuurgeneeskunde, fytotherapie, Traditioneel Chinese Geneeskunde (TCM) en homeopathie gestudeerd.

http://fleurkortekaashealth.nl/contact/

Toine-Korthout

Toine Korthout

Anatomie, pathologie, psychopathologie, farmacologie

Toine Korthout behaalde in 1983 het diploma van de Nederlandse Akademie voor Natuurgeneeskunde in Hilversum. In dat jaar startte hij zijn praktijk voor natuurgeneeskunde en startte een jaar later de studie geneeskunde.

Hij behaalde in 1991 het artsendiploma. In 1996 behaalde hij het NAAV-C-diploma van de acupunctuuropleiding voor artsen van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging. In 2012 behaalde hij, samen met collega’s HVNA-docenten het certificaat Pedagogisch-Didactische Bekwaamheid voor docenten in het hbo.

Zijn lessen zijn levendig. Door middel van casuïstiek word je gestimuleerd zelf een casus medisch te doorgronden waarbij er groot belang wordt gehecht aan het signaleren van rode vlaggen.

www.natuurlijkbeter.com

Sada-Landers

Sada Landers

Homeopathie, stagepraktijk, supervisor

Na mijn afstuderen werd mijn passie voor homeopathie nog meer versterkt: tijdens een klinische training in India. Daar zag ik wat homeopathie allemaal kan bereiken, niet alleen bij chronische maar ook bij hevige acute problematiek.

De overtuigende en snelle resultaten hebben een diepe indruk op mij gemaakt. Precies dat wil ik ook graag in de praktijk ervaren en brengen.

Inmiddels ben ik alweer vijftien jaar werkzaam in mijn praktijk in Arnhem. Naast het behandelen van ‘gewone’ ziektes heeft het begeleiden van pre- en postnatale problematiek mijn passie.

Ook is het mijn streven om de homeopathische methode inzichtelijk en helder aan de studenten over te brengen. Door zicht op het eigen handelen te intensiveren is het met iedere casus mogelijk om de eigen kennis en kunde te vergroten. Én zo steeds beter en professioneler te worden.

www.sada.nl

Tamara doc 20200106_115637

Tamara Matheeuwsen

Homeopathie, repertorium

In 2006 ben ik de opleiding tot Klassiek Homeopaat gaan volgen aan de Academie voor Natuurgeneeskunde Hilversum. De stage en het afstudeerproject zijn afgerond aan de HVNA te Arnhem en in 2013 ben ik afgestudeerd als Klassiek Homeopaat.

Vanaf dat jaar heb ik ook een praktijk voor klassieke homeopathie. Door de jaren heen heb ik zowel privé als in werk veel ervaring en kennis opgebouwd die te maken heeft met ziekte en/of beperking.

www.homeopathie-nieuwkoop.nl

Dirk-Verhappen

Dirk Verhappen

Lichaamsgerichte therapieën

Ik heb achttien jaar als bewegingsagoog gewerkt binnen diverse gezondheidsinstellingen. Met veel plezier heb ik daar de theorie- en praktijklessen verzorgd.

Tijdens deze periode heb ik mensen begeleid in het ontdekken en aangeven van de eigen grenzen. Én het terugkrijgen of vergroten van vertrouwen in het eigen lijf.

Aan de HVNA volgde ik de vijfjarige opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut. Vanaf 2008 heb ik een praktijk in Eindhoven. Daarnaast geef ik verschillende cursussen over massage en fenomenologie.

www.dirkverhappen.nl

Processed with VSCO with hb1 preset

Muriël Wagenmans

Directeur, docent homeopathie, praktijkopbouw, supervisor

Door mijn medisch wetenschappelijke opleiding in combinatie met mijn opleiding als homeopaat, heb ik geleerd om ziekte en gezondheid van meerdere kanten te bekijken. Ik houd van helderheid en verbanden leggen, en geef dat ook aan mijn patiënten in mijn praktijk in Arnhem, maar ook aan de studenten! Hierbij maak ik dankbaar gebruik van de Levels of Health van Vithoulkas. Door jou daarin les te geven, kan ik je een belangrijke nuancering tonen (naast het Casus Analyse Systeem). Dit is belangrijk om grip te krijgen op een casus.

Als je dit eenmaal begrepen hebt, helpt het je bij je casemanagement. Zo kun je voor je patiënt en jezelf de belangrijke inschatting maken van de prognose van de behandeling. Dat inzicht zorgt ervoor dat je overzicht houdt: erg prettig tijdens een behandeling!

Sinds het studiejaar 2018-19 ben ik gevraagd de doorstart van de HVNA te coördineren. Sinds die tijd zijn we begonnen veel zaken opnieuw tegen het licht te houden en waar nodig te veranderen en aan te passen aan de moderne tijd. Daarmee gaan we er van uit dat we voorbereid zijn op de toekomst, waarin de HVNA weer een belangrijke rol gaat spelen in het opleiden van volwaardig uitstekende therapeuten.

www.homeo-resonans.nl

Mandy-Paryanto

Mandy Paryanto

Secretariaat

Met veel enthousiasme werk ik voor de HVNA. Ik zorg ervoor dat alles binnen de prachtige opleidingen op rolletjes loopt. Daar zet ik me graag voor in.

Naast mijn functie als secretaresse ben ik twee dagen per week werkzaam als energetisch therapeut.
Lisa-Geelen

Lisa Geelen

Secretariaat

Het is een voorrecht om te mogen werken voor de HVNA en een spil te zijn binnen de opleidingen. Met veel plezier regel ik al vele jaren de interne en externe zaken. Ik ben de enthousiaste studenten en docenten graag van dienst.

Ik geniet van de sfeer en de cultuur binnen de opleiding. Je wordt warmhartig welkom geheten en gezamenlijk zorgen we ervoor dat iedereen zich snel thuis voelt.
Rini-Storm

Rini Storm

Voorzitter bestuur

Het is voor mij nooit de vraag of je een ziekte wel of niet kunt behandelen, maar of je de gezondheid van iemand kunt verbeteren. Ziekte manifesteert zich door een gebrek aan gezondheid. Als je gezondheid vergroot, verdwijnt de ziekte.

Sinds het collegejaar 2018-19 ben ik betrokken als voorzitter van het bestuur van de HVNA. Een goed bestuur op afstand zorgt voor borging van het geheel.