Nieuws

Nieuws categoriën

Alle nieuwsberichten
11/11/2016

Complementaire alternatieve geneeskunde btw vrijgesteld

HvNA Staatscourant btw vrijstelling

Na het voeren van een lange strijd, zijn alle CAM-therapeuten in Nederland met ingang van 1 mei 2016 officieel vrijgesteld van btw. CAM is een afkorting van Complementary Alternative Medicine en wordt in Nederland ook wel Complementaire alternatieve geneeskunde genoemd.

btw

Tot 1 mei 2016 waren alle CAM-therapeuten in Nederland btw-plichtig. Echter, reguliere artsen die ook als CAM-therapeut werkzaam waren, hoefden geen btw af te dragen. Toen de overheid vervolgens vaststelde dat zij geen artsenwerk maar therapeutisch werk verrichtten en dus wél btw-plichtig waren, kwamen zij in opstand.

Juridisch proces

Toine Korthout, docent pathologie aan de HVNA, arts, natuurgeneeskundige en acupuncturist, klom op de barricaden en spande een juridisch proces aan. Na drie jaar procederen, eindigend bij de Hoge Raad, werd hij als arts ook btw-vrijgesteld voor zijn acupunctuurbehandelingen.

Beroepsvereniging in actie

Toen ook collega en docent homeopathie Paul Albers bij zijn inspecteur een btw-vrijstelling voor elkaar kreeg, was dat voor HVNA opleidingsdirecteur Rini Storm het sein om de beroepsverenigingen aan te sporen om in actie te komen. Want waren deze artsen niet vooral werkzaam als CAM-therapeut? Storm stelde dat die vrijstelling dus voor de hele beroepsgroep zou moeten gelden.

Maatschappelijke erkenning

Het voeren van de lobby had succes. Storm is erg gelukkig met deze ontwikkeling. “Erkenning!”, juicht hij. “Net als de accreditatie bij CPION en dat we vallen onder het wettelijk Tuchtrecht. Het is toch een soort maatschappelijke en overheidserkenning. Dat gebeurt alleen als je bestaansrecht hebt en men niet meer om je heen kan.” Meer en meer worden de CAM therapieën zoals natuurgeneeskunde en homeopathie als waardevolle behandelingswijzen gezien.

Zelf regelen

Vanaf 1 mei 2016 is de btw-vrijstelling voor CAM-therapeuten dus rond. De Koepelorganisatie van beroepsverenigingen, de RBCZ, heeft nu voor alle aangesloten therapeuten een collectieve regeling afgesproken, om te voorkomen dat therapeuten individueel hun vrijstelling moeten gaan regelen bij de eigen belasting inspecteur.

Contact

Oriënteer jij je momenteel op een opleiding Natuurgeneeskunde of Klassieke homeopathie? Heb je nog vragen over de wijze waarop het onderwijs binnen de HVNA geregeld is? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 026-3231182of per mail info@hvna-opleidingen.nl!