fbpx

Toetsing & afstuderen

HVNA > Klassieke Homeopathie aan de HVNA > Toetsing & afstuderen

Toetsing en afstuderen

Wat heb je nodig om elk studiejaar succesvol te halen en uiteindelijk af te studeren als klassiek homeopaat aan de HVNA? Wij zetten het graag voor je op een rijtje.

Toetsen en werkstukken

Gedurende de hele opleiding toetst de HVNA jouw kennis en ervaring met:

  • tentamens
  • kennistoetsen
  • casuspresentaties (in groepsverband)
  • verslagen van afgenomen anamneses
  • werkstukken

Om over te gaan naar een volgend studiejaar moet je voor elk vak minimaal gemiddeld een 5,5 behalen en heb je meerdere verplichte stageperiodes. 

Praktijkweekend

Ook ga je elk studiejaar op praktijkweekend, samen met medestudenten van verschillende collegejaren. Je brengt het geleerde in de praktijk en het is een mooie gelegenheid tot netwerken. Hoe dan ook maak je veel plezier.

Afstuderen

En dan is het aan het eind van je vierde studiejaar bijna zover… afstuderen! Eerst nog eindexamen. Hiervoor:

  • maak je een reflectiescriptie.
  • doe je praktijkexamen (je neemt zelfstandig een consult af bij een echte patiënt en werkt het binnen de gestelde tijd uit).
  • heb je een eindgesprek waarin alle facetten van het eindexamen, je reflectiescriptie, je portfolio van 4 jaren een onderdeel zijn.
ELKE STUDIE = 4 JAAR
8 - 12 UREN ZELFSTUDIE PER WEEK
4 X 90 MINUTEN LES PER COLLEGEDAG
JAARLIJKS 2 TENTAMENS PER VAK

Stagelopen: hoe gaat dat in z’n werk?

Klassieke Homeopathie studeren aan de HVNA betekent: veel leren en doen in de praktijk. Tijdens colleges én stages. Zo bereid je je voor op je toekomstige carrière: zelfstandig aan de slag als homeopaat in een (eigen) praktijk.

In het eigen stagecentrum en extern meedraaien
Er zijn meerdere verplichte stageperiodes (minimaal 120 contacturen in totaal). Handig: de HVNA heeft een eigen stagecentrum. Hier ontvangen we echte patiënten. Vanaf het eerste studiejaar draai je hier al mee met opdrachten op maat, waardoor je enorm veel ervaring opdoet. 

Daarnaast kun je extern stagelopen bij een homeopaat. Niet verplicht, wel ontzettend leerzaam! 

Waarnemen en observeren staan centraal tijdens de eerste stageperiode. Je kijkt mee bij verschillende therapeutische handelingen. 

Tijdens de tweede stageperiode doe je actief mee: je brengt in de praktijk wat je geleerd hebt en verstevigt daarmee je eigen basis. Het draait om de therapeutische relatie. 

Je vormt een beeld over jezelf in relatie tot de patiënt en de stagegever. Hoe verhoud je je tot de gekozen vakrichting met de bijbehorende methodes?

In de laatste jaren van jouw opleiding verdiep je tijdens je stage(s) jouw therapeutisch handelen en praktiseren. Aan het einde van de derde stageperiode ontwikkel je een eigen werkwijze en stijl.

Onder supervisie mag je nu geheel zelfstandig patiënten behandelen. De nieuwe leermomenten werk je uit in je reflectiescriptie.